zaterdag 15 augustus 2015

Staartarm


Ik stond het afgelopen weekend met de camper op natuurkampeerterrein Lheederzand. Lekker midden in de bossen nabij het Dwingelderveld. Hier heb je geen stroom, satelliet of telefoon ontvangst. Het toiletgebouw van de camping is eenvoudig, maar wel netjes. Dus een plek om tot rust te komen.


Ik heb de rode paaltjes route rondom het kampeerterrein gelopen. Het was de 50 tinten groen wandeling.



Ik had met een fotomaatje afgesproken om in Friesland een paar natuurgebieden te bekijken. Onderweg kwam ik langs in Makkinga langs Stellingmolen De Weyert.


Het eerste natuurgebied dat we bezochten was het Diakonievene. De bomen en struiken hingen vol vruchten.


In het gebied is het verboden voor paarden. Toen twee ruiters ons met camera's zagen kozen ze eieren voor hun geld en maakten rechtsomkeert.


In dit gebied werd vroeger door de diaconie van de kerk in Nijeberkoop turf gewonnen voor de arme mensen. Het gebied werd vanaf 1991 omgezet in het kader van natuurontwikkeling. In het gebied grazen galloways.


Het gebied zat vol vlinders, libellen, juffers, kikkers en dodaars. De meest bijzondere libel in het gebied is de Noorse Glazenmaker. Tijdens ons verblijf kwamen twee wespendieven overvliegen.


Vervolgens ging ik nabij Jubbega de Tsjonger (Fries) of Kuunder (Stellingwerfs) over. Dit gekanaliseerde riviertje is tevens de taalgrens tussen het Fries en het Nedersaksische Stellingwerfs.  Op een "taalgrinsmonumint" staat het volgende te lezen:

"De âlde rivier de Kuunder, yn it Frysk Tsjonger is sûnt minskeheugenis rûchwei de taalgrins tusken it Stellingwarfs en it Frysk. It Stellingwarfs heart by de Nedersaksyske taalgroep, it Frysk is in oare Westgermaanske taal. It âlde lân Stellingwerf die mei mei de Friezen om frij te bliuwen. Yn 1500 waard it as leste oermastre troch in bûtenlânske hearsker dy't it bewâld hie oer hiel Fryslân."

Het schip "Vriendentrouw"is een Groninger Tjalk, gebouwd in 1894 in Waterhuizen. Oorspronkelijke vervoerde het schip turf. Het 24 meter lange schip is voorzien van een DAF motor.


Rondom het gebied Oranjewoud lopen ongeveer 40 damherten.


Ik heb er slechts 3 gezien.


De Heremastate is gebouwd in 1832 en is een rijksmonument


Thialf blijft Thialf voor de rest wordt alles nieuw.


Vanaf de uitkijktoren bij het Ketliker Skar heb je een mooi uitzicht over de Tsjongervallei. Met de 400 mm/2.8 en een 2x convertor op de camera moet het lukken met al die vogels.


Vogelkijkhut "De Grauwe gans" of in het Fries "skiere goes" in het natuurgebied Easterskar


De grote zilverreiger doet de vogeltjesdans.


Deze lepelaar was druk aan het foerageren.


De grote zilverreiger


Zonder zout is zoutloos. Met weinig zout is zoutarm. Dus met weinig staart en staartarm. Logisch hè !


Deze melkkoeien zijn van het ras Jersey.


Deze Friese boer is "Back To Nature" met zijn "Mobile Milking". De kreten op zijn installatie zijn vast Fries :-)


Bij Frederiksoord kwam ik een houten scooter tegen. Vreemd ding om te zien en comfortabel lijkt mij deze bolide ook niet.


Niet alleen de scooter was bijzonder. Ook de Koninklijke richtingaanwijzer op de rotonde in Frederiksoord, gemaakt door Onno de Ruijter, is niet alledaags.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten