zondag 25 mei 2014

Vilsteren


Het afgelopen weekend doorgebracht op Natuurkampeerterrein Landgoed Vilsteren, nabij Ommen. Na aankomst heb ik een bezoek gebracht aan herberg De Klomp. Daar heb ik op het terras genoten van asperges uit het Vechtdal met biologische aardappel, scharrelei, boerenham en een bieslooksaus.  


Van hieruit heb ik een fiets- wandeltocht gemaakt.


De RK kerk van Vilsteren is gebouwd in 1897 en is gewijd aan de Heilige Willibrordus. De geschiedenis van Huis Vilsteren (ook wel Groot Spijker genoemd) begint met ridder Herman. Het huidige huis is in 1908 gebouwd in de neorenaissance bouwstijl naar ontwerp van Eduard Cuypers.


De Vilsterse molen is een korenmolen.


In opdracht van waterschap Groot Salland hebben zeven jonge kunstenaars een bank ontworpen waarin Bentheimer zandsteen is verwerkt. Dit omdat Bentheimer zandsteen eeuwenlang over de Vecht is vervoerd. Jacomijn Schellevis heeft in 2005 twee tronen gemaakt om vorstelijk te genieten van de Vecht. Doordat de tronen tussen twee rijen bomen staan, ontstaat er kathedraal met de boomstammen als muur en de bladeren als plafond.


Deze verwilderde boerenganzen (soepganzen) recreëren langs de Vecht.


Dit fietsbankje bij Varsen is gemaakt door Miriam Gerrits.


Over de betonplaten door de zuringvelden ging het van "Boenkeboenkeboenk".


Een ooievaar met drie jonkies.


Tussen Varsen en Ommen kwam ik langs Arjan van Lenthe restorations. Buiten stonden oude John Deere traktoren van het type B (1937), 70 (1955) en A (1949).


Op camping De Koeksebelt kan je voor rond de 500 Euro een week overnachten in een luxe boomhut. Dan overnacht je natuurlijk wel op niveau.


Deze bank in Ommen is van Kees Hoogendam en heet ‘Vechtsiel’. Het is een denkbeeldig fossiel uit de Vecht. Het lijkt op aangespoelde resten van een dinosaurus; een ruggengraat met uitstekende ribben. Je kunt erop zitten met puntige ribben tussen en boven je. De ruggengraat is van Bentheimer zandsteen, de ribben zijn van gepoedercoat staal.


Ben je in Ommen, dan koop je een ijsje bij ijssalon Ekkelenkamp !


Driver Harry Zwiers en navigator Peter Hendriks namen met hun Austin Healey 100 M, gekentekend JE-83-39, bouwjaar 1956 deel aan de 43 editie van de Miglia Daventria rally.


Op en rondom de Lemelerberg kom je veel sportieve fietsers tegen op ATB's en racefietsen.


Op de Holterberg kwam ik 13 zandhagedissen tegen.


In deze periode van het jaar begraven de dames hun eitjes in het holletjes in met zon beschenen zand. In augustus komen de jonkies uit hun ei.


Met een Thaise Tuk Tuk de omgeving van het Vechtdal verkennen is ook een bijzondere belevenis.


Na de wandeling weer richting Ommen gefietst voor de KNSB marathon competitie, met ondermeer Olympiaganger Koen Verweij. Daarna weer op de fiets terug naar Vilsteren.


Klik hier voor de route. Het kleine lusje onderaan is de wandelroute.

1 opmerking:

  1. in het bijschrift van het kunstwerk vechtsiel van kees hoogendam staat dat de ribben van kunststof zijn, dit is incorrect, deze zijn van gepoedercoat staal gemaakt, mvrgr Kees Hoogendam

    BeantwoordenVerwijderen