Tijdens mijn wandeling door Beetsterzwaag heb ik in de Overuin Lycklamahuis de "fototentoonstelling" Jeanne Bieruma Oosting terug in Beesterzwaag bewonderd.
Jeanne was een veelzijdig kunstenaar. Ze was aquarellist, beeldhouwer, etser, graficus, lithografe, illustratrice, glasschilder, kunstschilder, tekenares en boekbandontwerpster.
Jeanne werd op 5 februari 1898 omstreeks 4 uur in Leeuwarden geboren. In haar jeugd werd ze "Poppe" genoemd.
Maar officieel is haar naam: Adriana Johanna Wilhelmina. Haar vader Mr. Jan Bieruma Oosting was advocaat en procureur. Haar moeder is Adriana Jancke Barones van Harinxma thoe Slooten. Haar moeder kwam uit een rijke familie. Haar overgrootvader was Jan Oosting, burgemeester van Leeuwarden en lid van de 2e kamer. Hij kreeg bij Koninklijk Besluit in 1830 toestemming de geslachtsnaam Bieruma voor de zijne te voegen.
Op haar negende verhuist ze naar kasteel De Cloese in Lochem.
In 1978 deed ik hetzelfde. Ik ging ook van Leeuwarden (de vliegbasis) naar kasteel De Cloese in Lochem. Tussen 1959 - 2003 was het kasteel eigendom van de Politieopleidingsschool Noordoost-Nederland.
De Cloese by night.
De jonge Jeanne bracht de zomermaanden door bij haar opa op landgoed Lauswolt. Ze heeft het pand meerdere keren geschilderd.
In haar tijd in Beetsterzwaag (1915) schilderde ze het "Achterhuisje". Het deed mij even denken aan Anton Pieck.
Jeanne woonde en werkte van 1929-1940 in Parijs. Tussen 1931 en 1940 maakte Jeanne 15 albums. Links Une vie manquée, een lithografie uit het album Accents Plaintifs en rechts La prisonnière uit het album Rêves et Réalités.
Jeanne had ook veel belangstelling voor Ploegschilder Jan Wiegers. Ze had ook werk van hem aangekocht. In haar Franse periode bracht ze een familiebezoek aan Beetsterzwaag Daar schilderde ze Hotel De Horst. Ik zie in dit werk van Jeanne wel enig verwantschap met het werk van Wiegers.
Jeanne werd in 1937 gevraagd mee te doen aan de Wereldtentoonstelling in Parijs. Ze wint met Landelijk Sextet een bronzen medaille van de stad Parijs. Het schilderij is geïnspireerd op het optreden van Euterpe, de Fanfare van Beetsterzwaag. Haar opa was beschermheer van het fanfarekorps.
Zelfportret in werkkiel (1936).
Zelfportret met bontmuts (1967).
Jeanne overlijdt in op 14 juli 1994 te Almen op 96 jarige leeftijd. Ze is in besloten kring begraven in Almen.
Klik hier voor een verhaal over Jeanne in haar Almense periode. Reed ze echt zonder rijbewijs ?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten