dinsdag 2 april 2024

Dagje Groningen

 

Vandaag ben ik naar Groningen geweest voor een stadswandeling en museumbezoek. Drukte rondom de stad vind ik vervelend. Dus ben ik in Martenshoek op de trein gestapt. Bij dat station stond een Duitse Mercedes met 4 lekke banden. De auto was Hulkgroen uitgeslagen. 


Huize Tavenier is nu de hoofdlocatie van de GGZ. Het gebouw is rond 1905 gebouwd naar ontwerp van Antonius Theodorus van Elmpt. Het is het mooiste Art Nouveau pand van Groningen en werd gebouwd in opdracht van de weduwe van strokartonfabrikant Roelof Hooites (Hoogezand).  In 1949 werd het een kraamkliniek. Het huis had eerst de naam Villa Vredenrust. Na pensionering van kraamzuster Hendriena Geertruida Tavenier kreeg het huis haar achternaam.
 

Zo'n vreemde fiets had ik nog niet eerder gezien. Het is een BTWIN elektrische cargofiets longtrail R500E. Zo te zien worden hier twee kinderen op vervoerd. Je kan het zitje ook van de fiets halen en er een goederenbak op zetten. De fiets kost bij Decathlon 3000 euro.


Videobusstop is een kunstwerk van Rem Koolhaas.
 

De voormalige Zuiderkerk is verbouwd tot een appartementencomplex. Het gebouw uit 1901, een ontwerp van de architecten Tjeerd Kuipers en Ytzen van der Veen, heeft tot 1983 dienstgedaan als Gereformeerde kerk. Het gebouw is een rijksmonument.


Dit schilderij staat in de etalage van galerie Muskee. Het is de Aa-kerk, geschilderd door Gertjan Scholte-Albers.


Ik had er wel een paar.


"Er gaat niets boven Koningen" en "Morgen weer nuchter" is de trent voor Koningsdag 2024.


Er ligt net zoveel blad van de magnolia op de grond dan er nog aan de boom zit.


Jan Sleumer heeft een aantal Nijntje boeken vertaald in het Gronings.

Tot besluit een bakkie thee in de Folkingerstraat bij Heerlijke chocolade.


Klik hier voor Groninger museum

Klik hier voor Andres Serrano

Geen opmerkingen:

Een reactie posten