donderdag 14 maart 2024

Verf in Konings genen

 

Tijdens mijn bezoek aan museum De Fundatie stond ik voor dit ongesigneerd schilderij. Dirk Hannema, de oprichter van De Fundatie had dit werkje in 1975 gekocht als een anoniem stuk voor 6500 franc (toen ongeveer 4000 gulden). Hij dacht dat het een Vincent van Gogh was. Maar niemand nam hem serieus. Hij had al eens een vervalsing van De Emmaüsgangers van Vermeer gekocht. Een werk van meestervervalser Han van Meegeren. Hannema overleed in 1984. In 2009 is het schilderij nader onderzocht door het Van Gogh Museum. Er zijn o.a. infraroodopnames gemaakt van het doek. Uit onderzoek bleek het wel degelijk te gaan om een echte Vincent van Gogh. Het werk Le Moulin de Blute-fin werd gemaakt in 1886. De waarde wordt geschat op 10 miljoen euro.



De molen Le Blute-fin op het Parijse Montmartre werd eveneens geschilderd door Arnold Hendrik Koning. De Parijse kunsthandelaar Theo van Gogh (broer van Vincent) kreeg het omstreeks 1888 in zijn bezit. 


Arnold Hendrik Koning is geboren op 2 april 1860 te Winschoten. In 1887 ging Arnold (Nol) voor 9 maanden naar Parijs. Toen Vincent uit Parijs vertrok nam Arnold zijn intrek bij Theo.



Negen jaar later op 3 mei 1869 werd zijn broer Edzard Willem Koning geboren. Hun vader was Arnold Hendrik Koning (1831-1894), geboren op de Burcht in Wedde. Opa Arnold Hendrik Koning (1784-1824) was daar notaris. Hij heeft de Burcht van de ondergang gered. Hij kocht het in 1829 voor 6000 gulden van de stad Groningen. Opa was tevens een verdienstelijk amateurschilder.


In het Groninger Museum hangt "Het Klooster van Ter Apel" van opa Koning. 



De oudste dochter van opa Koning was Thalia (1808-1884). Ook deze eeuwige vrijgezel beheerste het kunstenaarschap. 


Gezicht van Wedde op Onstwedde.

Een kleindochter van opa Koning was Eduarda Thalia Koning (1841-1917). Deze kleindochter - geboren op de Burcht te Wedde - was de dochter van Johannes Sixtus Gerhardus Koning (1809-1888) en nicht van broers Arnold Hendrik en Edzard Willem.
Eduarda Thalia trouwde met ondernemer Ericus Verkade (1835-1907). De grondlegger van de beroemde Verkade fabrieken in Zaandam. Eduarda Thalia en Ericus kregen een dochter Anna Henriette Gezina (Anna) genaamd. 

Een portret van Anna gemaakt door M. Rompelman collectie Voerman Stadsmuseum Hattem

Een poster over Anna in het Voerman Stadsmuseum Hattem

Anna trouwde met Jan Voerman sr. Trouwen met een kunstenaar was een beetje tegen de zin van pa Verkade. Zij kregen een zoon Jan jr. In Mijn Gelderland staat te lezen dat Anna "een sociaal bewogen vrouw was met brede belangstelling voor kunst, vrouwenkiesrecht en verbetering in het onderwijs".


Tussen 1903 - 1940 zijn 30 Verkade-albums uitgegeven. De teksten zijn van Jac. P. Thijsse. De illustraties zijn o.a. van Edzard Willem Koning en Jan Voerman jr. 

plaatjes van Edzard Koning in de album over "De IJsel".

Notaris en amateurschilder Arnold Hendrik Koning is dus zijn betovergrootvader. In Hattem is het Voerman Stadmuseum.

Klik hier voor aardige link over Thalia, Verkade en Voerman. Ook de familie Mansholt komt hier aan bod. Jan Voerman jr. was getrouwd met Henriëtte Catriene Stefanie Mansholt en was een volle nicht van Sikko Mansholt.


Edzard Willem Koning was naast illustrator van de Verkade-albums ook de illustrator van De kleine Johannes van Frederik van Eeden en Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift.


Elizabeth Yates, kleindochter van Edzard Willem heeft een boek over de broers Koning geschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten