vrijdag 10 september 2021

Westerborkpad Wezep - Zwolle

Vandaag heb ik Westerborkpad etappe Wezep - Hattem - Zwolle gelopen. Ik was net voor de regenbui binnen.


De Wezepsche Heide is het grootste "eigen" waterwingebied van Vitens.


Ik heb geen jas aangehad vandaag.


De A50 over richting Hattem.


De wilde zwijnen waren weer druk aan het wroeten geweest.


Landgoed Molecaten.


Watermolen Molecaten.


De Joodse begraafplaats in Hattem. De kinderen van de familie Van Gelder waren elders onder gedoken. Ondanks vele waarschuwingen dat hierdoor ook andere gevaar liepen bleef moeder Elisabeth van Gelder-Bakker haar kinderen bezoeken. De verzetsorganisatie zag uiteindelijk maar een oplossing. Het echtpaar werd in de bossen van Landgoed Molecaten op 22 april 1944 geliquideerd


Om de aangrenzende algemene begraafplaats ligt sergeant John Austin.


Natuurgebied De Wiessenberger kolk en het Baken voor Hattem, gemaakt door Jan Samsom.


Links een restant van Kasteel de Dikke Tinne met daarvoor in de gracht het kunstwerk "Kikkers in concert" van de Beernink Beeldhouwgroep" De achterste twee kikkers maken andere muziek. Rechts het Daendelspoortje


Het Stadhuis van Hattem is gebouwd in de 16e eeuw.


De voormalige synagoge van Hattem.


De Dijkpoort is een 14e-eeuwse stadpoort.  Het witte huisje is het "Vroedvrouwenhuisje". Wiese moer, de stadsvroedvrouw werd door de stad betaald om gratis te assisteren bij bevallingen in arme gezinnen.


Het Anton Pieck museum in Hattem. Daar heb ik ooit (ongeveer 35 jaar geleden) Anton Pieck geïnterviewd voor het Radio Noord programma Sloaperstil. Kunstschilder Geert Schreuder was de 100.000 ste bezoeker en werd door Anton en burgemeester Wout Ausma (oud burgemeester van Leens) in het zonnetje gezet. Ausma deed het in het "Grunnegs". "Hai kwam ja van 't Zandt."


Lekker spelen op de BSO.


Het Fusillademonument in Hattem.


Een zeldzame rivierkazemat Zwolle Zuid langs de Geldersedijk bij Hattem


Een steile trap omhoog en vervolgens via spoorbrug De Hanzeboog naar Zwolle. Wandelaars kunnen met 't Schellerveertje de nevengeul van de IJssel oversteken om een natuurwandeling te maken.


Er hangen donkere wolken boven de IJsselbrug.


Over het fietspad richting Katerveerhuizen. Links (nr 3) is in 1859 gebouwd naar ontwerp van J.G.J. van Roosmalen en de woning rechts (nr 10/12) is gebouwd in dezelfde periode.


De Katerveersluis ligt op het terrein van de schans van de Tachtigjarige oorlog en werd aangelegd als deel van de IJssellinie. De dubbele ophaalbrug is van 1873. Het kunstwerk "Pressura" van Marinke van Zandwijk maakt deel uit van de buitententoonstelling van de IJsselbiënnale. Het zijn glazen geblazen bellen.


Er was een brandweeroefening gaande met duikers.


Voor Dinoland staat een groot beest langs de weg.


Balanceren met een gouden ei is gemaakt door Iris Le Rütte


Ook deze benen in een klok is het werk van Iris Le Rütte


Gymnasium Celeanum. Het gym-lokaal was in oktober 1942 de verzamelplaats voor de Zwolse Joden. Hierna gingen ze in eerste instantie naar Westerbork.


Voor perceel Westerlaan 44 in Zwolle liggen de Stolpesteine van Hendrina Jozephina de Groot, geboren op 27 januari 1886 te Steenwijk en overleden op 10 september te Auschwitz en haar broer de handelsreiziger Jozef Salomon de Groot, geboren op 12 maart 1891 te Steenwijk en overleden op 19 november 1943 te Auschwitz. Hij was getrouwd met Martha Levie.


Na de wandeling ben ik nog even langs Museum de Fundatie gelopen.


Via de binnenstad ging ik naar het station voor de treinreis naar Wezep om de auto weer op te halen.

Klik hier voor details van de 17.5 km lange route.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten