donderdag 21 januari 2021

Rondje Tange Holte

Vandaag heb ik vanuit Smeerling een rondje van 18 km gewandeld over o.a. Onstwedde, Tange, Holte en Ter Wupping.

Een van de vele brug- en sluiswachtershuisjes van Westerwolde. Deze staat nabij de brug over het Pagediep, nabij de uitmonding in het Mussel Aa kanaal. 

Op deze prachtige plek woonde in 1936 Jan Wakker (1872-1954) met zijn 2e vrouw Berendina Huiting (1879-1966). Jan zijn 1e vrouw Grietje Fennema overleed in 1902 al op 27 jarige leeftijd. Nu woont hun kleindochter Berendina (Diny) - vernoemd naar oma - in deze woning.


Jan Wakker had een klompenmakerij. In het weekblad Noorden in woord en beeld stond van 1 januari 1936 stond een reportage over een halve eeuw handwerk van Jan Wakker.


De lager gelegen gronden rondom de Mussel Aa stonden vroeger vaak onder water. "De Oa kön 't woater dan nich ofsloeken." Om in de kerk te komen werd eeuwen geleden een klein dijkje met een brug over de "Oa" aangelegd. Dit kerkpad werd "t Hillige diekskn" genoemd. Dit smalle pad is er nog steeds.


Doe eens gek met een stok in je bek.


De Juffertoren van Onstwedde.


Egg's to Go



BKR kunst langs Stroomdalroute.
 

Als je over de ruim 11 meter hoge Onstwedder Holte kijkt zie je door de bolling nog net de toppen van de bomen aan de andere zijde van de heuvel uit de voorlaatste ijstijd.


Fietskunst


De Westelijke visvijver in Holte.


Dit mooie hekwerk stond voor de Burcht in Wedde. Daar staat nu een metalen hekwerk.


Kunst van auto-onderdelen.


Voorde voor de paarden.


De Oude Loo nabij Oud Veele.


De vistrap in de Ruiten Aa nabij Oud Veele.


Het bankje was een beetje verrot. Eén plank en de voorste twee poten helemaal. Dan hebben ze het ergste provisorisch vervangen en moeten ze binnenkort weer. Waarom niet in één keer goed ?


Nog een voorde voor de paarden.


De brug van Smeerling is weer in zicht.
 

Samen sterk


Klik hier voor details van de 18 km lange wandelroute.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten