zaterdag 15 september 2018

Rondje Lendevallei

Vandaag heb ik vanaf Camperplaats Stoutenburght in Blesdijke een wandeltocht gemaakt door de Lendevallei (of Lindevallei) en kwam het volgende tegen:


De NH Kapel van de Blesse is gebouwd in 1880. De armoede uit die tijd is terug te vinden in de eenvoud van de kerk die in 2009 buiten gebruik werd gesteld.


Stellingmolen De Mars werd gebouwd in 1834. Deze molen deed dienst als korenmolen.


Ruim 4 eeuwen geleden werd in Peperga Peter Stuyvesant geboren. Op deze zwerfkei staat het schip afgebeeld. De bijnaam van Stuyvesant was Pieter Poot. (Hij had namelijk een houten been). Tegenwoordig is in de Blesse een restaurant met deze naam.


Tijd om het reservaat in te gaan.


De Catspolder is een gebied in ontwikkeling. Het zit vol vogels als de grote zilverreigers, aalscholvers, visdiefjes, futen, meerkoeten, rietvogels en diverse eendensoorten.


De Lende (Linde)


Langs zuidelijke oevers staat heel veel hop.


Het water in de richting van de watermolen staat vol krabbenscheer.
De Hoeve is het culturele hoofddorp 2018 van Friesland.


Het was T-shirtweer.


Een ophaalbrug over De Lende


De Stephanuskerk in Oldeholtpade.


In Oldeholtpade kwam op 12 april 1945 de Canadese militair Wilfred Berry om het leven bij een aanslag met een Panzerfaust.


"De Lindewijk in Wolvega is een van de natuurlijkste en waterrijkste woonwijken van Nederland. Voor de landelijke Vlinderstichting aanleiding de Lindewijk uit te roepen tot meest vlindervriendelijke woonwijk van Nederland. In Friesland is de Lindewijk voorbeeldwijk voor gemeenten die streven naar meer verbinding tussen wonen en natuur." Aldus de website.


Iets verderop kwam ik al een sprinkhaan tegen.


Het landschap was zéér afwisselend.


Nabij Wolvega een paar vreemde luchten.


It kin net ......... Nuvere friezen !


Klik hier voor details van de 26 km lange wandeling.


De avond werd besloten met een gezellig kampvuur. Naast een borreltje en een hapje waren er ook bijzondere verhalen van o.a. het duo Foppe & Annie. Zelfs de bedrijfshond Taxi had het enorm naar zijn zin.

Camperplaats Stoutenburght is een zéér nette en ruim opgezette camping met aandacht voor de klant. Hier kom ik in de toekomst vast vaker !
Een dikke pluim voor Karin en Anton.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten