zaterdag 17 juni 2017

Lezing HV Westerwolde


Vanmiddag ben ik naar de ledenbijeenkomst geweest van de Historische Vereniging Westerwolde. Omdat de kerk in Vriescheloo dit jaar 300 jaar bestaat werd de kerk gekozen als vergaderlocatie.


Dr. Harm Veldman hield een inleiding over 500 jaar reformatie en de ontwikkelingen daarvan in Groningen. Hij vertelde over Maarten Luther en Menso Alting. Hij vertelde dat Luther deze naam pas had aangenomen toen hij ging studeren. Zijn werkelijke achternaam was Luder. Veldman schreef ondermeer de boeken Wie is wie in de Reformatie en Menso Alting - Hervormer van Noord-Nederland en Emden.


Jan Huizing ging in op de geschiedenis van het gebouw. Deze kerk werd in 1717 gebouwd. Het jaar dat de Kerstvloed een groot deel van Groningen onder water zette. De toren kwam in 1841 gereed. De preekstoel uit 1560 is ouder dan de kerk. Een tweedehandsje dus.


Jochem Abbes besloot met het ontstaan van het gebouw in historisch perspectief. Hij ging in op Sicco Tjaden, Wilhelmus Schortinghuis, Johannes Tammes en Boelem Heyes.


Boven de torendeur hangen twee gevelborden. Direct boven de deur gaat om de bouw van de toren in 1841 en daarboven heeft betrekking op de verhoging van de toren in 1925.


Het graf van Boelem Heyes is onleesbaar geworden. Op het graf zou onder meer het volgende staan:

HYR IS D'KERCKVOOGHT BOELMAN HEYS
GEGAEN D'WEGH VAN ALLE VLEYS
IS ALS EEN BLOEME AFGEPLUCKT
EN UIT HET LANDT DES LEVENTS RUCKT
ZYN LICHAEM HYR INT STOF GELEYDT
D'ZIEL BY GODT IN EEUWIGHEYDT.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten