Ik heb vanavond de Raadsvergadering van de gemeente Bellingwedde bezocht. Erg spectaculair was de agenda voor deze vergadering niet.
Opvallend was wel het feit dat slechts 9 van de 13 raadszetels ook daadwerkelijk bezet waren. Nadat Ester van Nieuwkerken om persoonlijke redenen uit de raad is gestapt is de PBB zetel vacant. Stienus Melis, fractievoorzitter van de PvdA was ziek. Marjolein Martin van de SP is al gedurende langere tijd ziek en kan m.i. haar zetel beter overdragen aan een ander. Sonja Schreuder van Westerwolde Lokaal liet bij desgevraagd weten "Ik heb me inderdaad voor vanavond moeten afmelden".
Verder was opmerkelijk dat Gemeentebelangen Westerwolde met een delegatie aanwezig was op de vergadering. Gelet op de samenvoeging van de gemeenten Bellingwolde en Vlagtwedde zullen ze daar vanaf nu een gewoonte van maken.
Carlijn Bos, bewoner van Wedderveer, kreeg 5 minuten spreekrecht. Zij vertelde dat de vernatting van de natuur - het waterpeil is daarvoor in de Westerwoldse Aa 15 cm omhoog gebracht - bij ernstige en langdurige regenval ook een schaduwzijde heeft. Delen van woningen komen onder water te staan (met name kruipruimtes en kelders) met schimmelvorming als gevolg. Zij was zich er van bewust dat het primaat bij het waterschap ligt, maar die had op haar mail nog geen reactie gegeven. Daarom vroeg zij de raad om steun.
De raad heeft vanavond Peter Broer uit Leeuwarden benoemd als lid van de Rekenkamercommissie Bellingwedde-Vlagtwedde. Burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff neemt de ambtseed/belofte af.
Het afvalwaterplan Groningen Oost 2016-2020 heeft in hoofdzaak betrekking op de wettelijke verplichting om een Rioleringsplan vast te stellen. Raadsleden grepen voor de bühne vooral het thema grondwaterpeil weer aan. Over een goed werkend riool werd nauwelijks gesproken. Hierboven het voorbeeld dat het riool in de Wedderhöfte niet goed werkt bij stortbuien.
De bomenkap aan de Tweekarspelenweg leverde geen problemen op. Wel moet het college bij de herplant rekening houden met de wensen van de bewoners.
De raadsleden begrepen niet veel van de Wet gemeenschappelijke regeling. Volgens veel raadsleden was de raad buitenspel gezet. Maar wethouder Wim 't Mannetje en burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff gaven aan dat dit onderwerp nu wettelijk was geregeld. Veel raadsleden begrepen hier niets van.
In deze wet staat in artikel 17 het volgende:
"De regeling houdt bepalingen in omtrent de wijze waarop door het bestuur van het openbaar lichaam of de bedrijfsvoeringsorganisatie of door het gemeenschappelijk orgaan aan de raden van de deelnemende gemeenten de door een of meer leden van die raden gevraagde inlichtingen worden verstrekt."
Flip Klatter, fractievoorzitter van het CDA, kwam met het voorstel om voor de raadsleden het boek "De Wet gemeenschappelijke regeling helder uitgelegd" van Els Boers en Douwe Bongers aan te schaffen. Het college zal zijn voorstel met spoed uitvoeren.
Het was een vergadering vol GL-motie's en schorsingen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten