vrijdag 26 juni 2015

Bert Sandee


Vandaag heb ik nog even gekeken naar de "Kunst van fijnschaligheid". Daar kwam ik Bert Sandee uit Alteveer tegen. Bert Sandee was vroeger landbouwer in Holte.

Hij was in totaal 24 jaar politiek actief. In de raad van Stadskanaal was hij 18 jaar als fractievoorzitter van het CDA actief en 6 jaar als wethouder van Stadskanaal.

We hebben samen wel een uur de politiek van de jaren 80 doorgenomen.

In die tijd heb ik voor het Radio Noord programma Sloaperstil opnames gemaakt van een bijzondere raadsvergadering. De eerste in het dialect. Burgemeester Frits Brink was toen ook voorzitter van de stichting "Grunneger Toal" en greep als eerste "Meertmoand Dialectmoand" aan om in het dialect te vergaderen. Toen het ging om de aanleg van een fietspad en een op handen zijnde bezwaarprocedure sprak de Zeeuw Sandee in het zeeuws. Vertaald kwam zijn betoog neer op: Had nog eens met elkaar rond de tafel gezeten. Desnoods met een glaasje Hooghoudt er bij. Dan waren jullie er zeker wel uitgekomen. Jullie weten "Oôns bin zuneg".

De "linkse" CDA'er kreeg zijn voorkeurstemmen vooral uit de plaats Stadskanaal. In zijn eigen woonomgeving Holte (Onstwedde) vonden ze hem te progressief.

Altijd fijn om in het veld te zijn. Kom je geen dieren tegen, dan kom je wel leuke mensen tegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten