dinsdag 30 september 2014

Katja Staartjes - Himalaya Trail


Vanavond heb ik een lezing bijgewoond van Nederlands meest succesvolle bergbeklimster Katja Staartjes.


Op 20 jarige leeftijd ging de Wageningse studente Katja Staartjes voor het eerst met vrienden bergbeklimmen in de alpen. Conditie had Katja als verdienstelijke atlete van Tarl├ętos wel. Ruim vijftien jaar later beklom zij als eerste Nederlandse vrouw de Mount Everest. Er volgden nog diverse toppen hoger dan 8000 meter.

Tijdens een wandeling in 2008 op het drielandenpunt bij Vaals kwam ze op het idee om samen met haar man Henk Wesselius (eind jaren 80 een van de betere marathonlopers uit het Noorden) in Nepal van drielandenpunt naar drielandenpunt te lopen. Aan de west en oostkant van Nepal is een drielandenpunt met India en China.

Het werd een extreme tocht van 2000 km die ze in 4 etappes liepen. Ze stegen en daalden daarnaast 125 km en overschreden 22 passen boven de 5000 meter. Katja vertelde over de gastvrijheid en het eenvoudige leven van de bewoners, over de sleutelbeenbreuk van Henk, de viagra-paddo's die in China 80.000 euro per kg opleveren en ze aten wel zestig variaties van rijst met linzen. De schaapherders vervoerden in de bergen rijst op de rug van een schaap, aan beide zijden 5 kg. Ook Katja raakte gewond tijdens de reis. Een vallende steen bezorgde haar een bloeduitstorting en een spierscheurtje aan haar kuitbeen, maar van opgeven was geen sprake.


Haar verhaal werd ondersteund met foto's en filmpjes. Het spoor van een sneeuwluipaard wees hun de juiste route. Ze kwamen onderweg ook armoede tegen en kindertjes die afwaswater gingen drinken. Soms hadden ze een behoorlijke tegenslag door, sneeuwval, mist, een tyfoon of harde regen. Hoe erg is het als je op 8140 meter hoogte moet constateren dat de laatste 23 meter naar de top niet gaat lukken ?


In maart 2014 verscheen het boek:
Lopen over de grens - Great Himalaya Trail door Nepal.
Het is een (foto)verslag van de Nepal Traverse.


Tijdens de pauze en na afloop van de lezing waren haar boeken te koop en natuurlijk werden deze boeken door haar gesigneerd.

Klik hier om het boek te bestellen

Deze avond werd georganiseerd door het Nutsdepartement Bellingwolde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten