zaterdag 30 november 2013

Heremietibis


Op 25 november liet een FB-vriend weten dat er wel een heel bijzonder stel vogels was neergestreken nabij Onstwedde. Een paar heremietibissen. Deze ibissoort is ernstig bedreigd.


Door het Waldrappteam uit Oostenrijk is een project opgezet om de stand te verhogen. Ze broeden eieren uit in een broedmachine.  De ibissen zien de mens daardoor als hun ouders. De vogels worden met de hand gevoerd. De vogeltrek leren ze door het voorvliegen van een ultra-light. Nu ligt er op nog geen 2 km van de ibissen een ULV-veldje. Is dit toeval ?


Het was in ieder geval geen ibis van het Waldrappteam. Zij lieten mij weten dat de vogels afkomstig zijn van het Konrad Lorenz Forschungsstelle in Grünau / Oberösterreich. Julia Krejci van de Forschungstelle heeft mij laten weten dat het inderdaad hun vogels zijn en op mijn vraag of ze de winter kunnen overleven schreef zij: "Wenn ihr wenig Schnee habt, haben sie kein Problem. Letztes Jahr hat einer den Winter in Belgien verbracht. Haben die Niederlande mehr Schnee als Belgien? Solange sie noch Futter finden, sollte es kein Problem sein. Leider sind sie noch jung und haben wenig Erfahrung."
De bovenste foto is van het vrouwtje Fridolin en de onderste twee zijn van het mannetje Romeo. Hij is uitgerust met datalogger.


De vogels waren ook te zien op RTV Noord. Klik hier voor de uitzending.

Klik hier voor een video over de Heremietibis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten