zondag 24 november 2013

Ede Stoal wandeling

Vandaag werd - op initiatief van Jeroen Fissering - vanuit Smeerling de Ede Staal wandeling georganiseerd.
Er werd gewandeld in drie groepen van 30-35 personen. De eerste start was om 16 uur, de tweede om 18.30 uur en de derde om 19.30 uur.
Op verzoek van de organisatie - Gasterij Natuurlijk Smeerling en Theeschenkerij de Meelschuur - heb ik ook een bijdrage geleverd aan deze wandeling.
 

De basis voor deze wandeling is de cassette met verhalen die Ede Staal op de zondagochtend tussen 8 december 1985 en 18 mei 1986 voorlas in de rubriek Zuzooien op zundagmörn. Dit was een onderdeel van het Radio Noord programma Sloaperstil.
Voor Sloaperstil - dat werd gepresenteerd door streektaalfunctionaris Siemon Reker - maakte ik de buitenreportage, verzorgde Dr.Rudolf Ebeling een rubriek over veldnamen, Harm van der Veen over regionale geschiedenis en Eddie de Jonge over Krödde.
De titelsong van het programma werd gezongen door Ede Staal. De studioversie begon rond negen uur met de kerkklokken van Vlagtwedde. In mijn archief heb ik nog een deel van de laatste uitzending van Ede. Het betreft een overzicht van de programmaonderdelen van de uitzending van mei 1986. Klik hier voor het fragment.


"Gittje" waar Ede altijd over schreef was op haar oude dag ook nog aanwezig.


Voorafgaand aan de wandeling werd een korte inleiding ten gehore gebracht. Tijdens de wandeling lazen "Ede's Staal" de toehoorders een verhaal voor.Door Marlene Bakker werd in de Gasterij liederen van Ede Staal gezongen.
 

Aan de wandeling namen honderd personen deel.


De verhalen zijn in 2012 door Siemon Reker - inmiddels hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de RUG - gebundeld tot een boek met de titel:  "Dat dou ik die nait noa"


Klik hier voor de 6,7 km route.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten