zondag 2 juni 2013

Wildzang op de Wiltzangh

 
Het afgelopen weekend even op stap geweest naar Drenthe. Vakantiepark De Wiltzangh, aan de rand van Nationaal park Dwingelderveld, had nog een rustig camperplaatsje voor mij vrij.
 
 
Zaterdagochtend een knooppuntenroute gefietst rondom en door het Dwingelderveld. Als eerste bezocht ik het bezoekerscentrum Dwingelderveld. Op de bovenverdieping van het bezoekerscentrum Dwingelderveld is de foto-expositie Natuur in beeld" van natuurfotograaf Sjoerd Geelink.


Buiten werden educatieve activiteiten voor de jeugd georganiseerd. Met schepnetjes op zoek naar waterbeestjes.


Je kon nu nog rustig voorbij het bijenhotel lopen.


Op het grasland achter het infocentrum kom ik de Ruiner schaapskudde tegen. Deze kudde bestaat uit ongeveer 270 volwassen Drentse heideschapen en zo'n 170 lammetjes. Schaapherder Menno Koller gaf uitleg over zijn schapen en zijn Australische Kelpie honden.


Bij Theehuys Anserdennen in De Boskamer genoten van Anna's appeltaart en thee. De appeltaart is enorm groot (en lekker) en voor drie euro heb je onbeperkt thee of koffie met kandij. Kortom een prima adres om even bij te tanken.


Een zandverstuiving bij de Dwingelose Heide.


De Sint Nicolaaskerk met zijn markante uivormige toren dateert uit de 15e eeuw. In de volksmond wordt de toren "de Siepel" (Drentse benaming voor ui) genoemd. Op 28 mei was de toren het startpunt van het bezoek van het Koningspaar aan Dwingeloo. DeSiepel is nog steeds oranje.

 
Vanuit Dwingeloo kun je mooie uitstapjes maken met een huifkar.
 

De Davidsplassen is een mooie omgeving voor de watervogels. Aan de westkant is een observatiehut.
 
 
In het Dwingelderveld loopt een verscheidenheid aan koeien.
 
 
Het veenpluis staat volop in bloei.


Geweldig om op het paard het Dwingelderveld te bezoeken. Helaas heb ik geen tijd en ruimte voor een paard.
 
 
Zo ........... even tijd voor een welverdiende "Grunneger hardbrood".
 
 
Het Kloosterveld is nog volop in ontwikkeling.
Klik hier voor video Dwingelderveld, terug naar de natuur.
 
 
Tegen de avond werd het steeds mooier weer. Tijd voor de boer om met de Fendt 309 en Strautmann vitesse 260 laad-silagewagen het gras binnen te halen.
 
Iedere ochtend werd ik wakker van wildzang. Een toepasselijke naam voor mijn verblijfplaats dus! Het is een nette en rustige camping in het bos, aan de rand van het Dwingelderveld. Deze camping wordt op vriendelijke wijze gerund door Hilly & Andr√© Nijstad. Voor herhaling vatbaar.
 
 
klik hier voor de route
klik hier voor mijn blog over Dwingelderveld van maart.

1 opmerking: