RTV Drenthe laat in zeven afleveringen zien hoe natuurgebied Dwingelderveld groter en stiller wordt. Medepresentator is Natuurmonumenten-boswachter André Donker.
Ze zijn gebruikt om een geluidswal aan te leggen tussen de A28 en het Nationaal Park.
Door de werkzaamheden komen een aantal bomen in het volle zonlicht te staan. Om deze bomen tegen de zon te beschermen zijn speciale doeken aangebracht.
Links de A28 en rechts de geluidswal. In de verte zien we een wild-ecoduct.
Het natuurgebied Terhorsterzand
Informatieborden geven een goed overzicht van het Nationaal Park Dwingelderveld.
Ondanks het mooie weer was het nog vrij rustig in het bos met wandelaars en fietsers.
Ik vind dit soort wortelpartijen ook altijd indrukwekkend.
Toen ik bij dit bordje stond vroeg ik mij af of de eenhoorn was verdwenen of de kinderfietsroute !
Coniferen vind ik hier niet thuis horen. Zou een onverlaat ze vanuit zijn tuin hier hebben gepoot ?
De vruchten van de tamme kastanje zijn eetbaar en gezond. Ze zijn een stuk minder vet dan andere noten. Er zitten wel de nodige koolhydraten, vezels en eiwit in. Ze bevatten vitamines uit de B-groep, vitamine E, kalium, foliumzuur en zink. Een portie van 100 gram kastanjes levert zo’n 185 kilocalorieën. Aan kastanjes worden ook allerlei geneeskrachtige eigenschappen toegedicht, maar dan gaat het om de wilde variant. Zo zou een tinctuur van paardenkastanjes de aderen schoon en soepel houden. Een kastanje in je broekzak dragen is een oud volksgebruik om reumatische klachten te verminderen. Aldus Gezondheidsnet.
Door dit gebied loopt ook het Jacobspad. Het pelgrimspad Uithuizen - Hasselt sluit aan op de eeuwenoude route naar Santiago de Compostela.
Hoogwater, ijs en licht maken van het Dwingelderveld wel een heel romantisch plekje. Je moet er wel een paar natte voeten voor over hebben om het bankje te bereiken.
De snack-corner van Staatsbosbeheer was gesloten. Dan maar voor een hapje naar Motel Van der Valk.
voorgerecht
een frisse salade met groene asperges, kwartel eitjes en oude kaas.
hoofdgerecht
kogelbiefstuk met gebakken bospaddenstoelen en spek
dessert
klassieke kersentaart met een compôte van kersen en vanille roomijs
Geen opmerkingen:
Een reactie posten