zondag 3 februari 2013

Granpré Molière

Zondagmiddag is gebruikelijk mijn wandelmiddag. Via Veelerveen en het Hebrecht ben ik naar Bourtange gereden.


De Veenarbeiders in "Het Veelerveen" leefden in het begin 20ste eeuw onder erbarmelijke omstandigheden in plaggenhutten. Dokter Pieter Bloemers Middendorp (1877-1958) legde de leefomstandigheden in Westerwolde vast in een fotodocumentaire. Eén van zijn foto's is hierboven te zien.


Door de inzet van dokter Middendorp werden aan de Verbindingsweg tussen 1920 en 1922 naar ontwerp van architect Marinus Jan Granpré Molière dubbele arbeiderswoningen gebouwd. Molière was ook de ontwerper van het Rotterdamse Kralingse Bos.


Het buurtschap Hebrecht werd begin negentienhonderd ontgonnen door Landbouwmaatschappij Westerwolde. De boerderijen van deze maatschappij hadden allen een boerderijnummer. Tegenwoordig hebben deze boerderijen aan de H. Prinsenweg een huisnummer en een boerderijnummer. Boerderijnummer 2 heeft huisnummer 1.


Het gebied in eigendom van het Groninger Landschap wordt gemarkeerd door het bekende gele raamwerk van National Geographic.


De Redoute Bakoven bij Bourtange is een kleine vierhoekige veldschans ter verdediging van de daarbij gelegen sluis.


De Bakovenskade, ook wel Soldatendijk genoemd, werd in de 17de eeuw aangelegd om water in het gebied te houden. Omdat de boeren geregeld de dijk doorstaken liepen soldaten "de wacht" over de dijk.


Een kudde koniks geniet in alle vrijheid van het mooie Westerwolde.


Plaats delict van een brute vogelmoord.


Op de grens tussen Nederland en Duitsland staat
"Grenspaal 182". Op de paal van Bentheimer zandsteen staat op de Nederlandse zijde R.B.F. met daaronder de letter N. De letters R.B.F. staan voor Respublica Belgica Foederata. Latijn voor de Verenigde Nederlanden. Aan de Duitse zijde staat E.P.M. Dat staat voor Episcopatus Monasteriensis of bisdom van Münster.


De 637 meter lange verdedigingslinie werd door de Fransen in 1796 aangelegd en is een rijksmonument.


Op bovenstaand bordje staat het verhaal over de linie


Dit gebied was tot 2005 landbouwgrond. In 2005 is de bovenste laag afgegraven om het land te verschralen. Hierdoor ontstaat weer een grotere variatie aan natuur. De koniks houden de begroeiing kort.


Klik hier voor de gelopen route
  

Ten westen van Bourtange aan de Oude Jodenkerkhoflaan is een Joodse begraafplaats met 9 grafstenen, waaronder die van Wolf Braaf.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten