dinsdag 25 december 2012

Oud Veele route


Vandaag een kerstwandeling gemaakt vanuit Oud Veele.


De Ruiten Aa meandert door het landschap van Oud Veele. Het stroomdal ligt iets lager dan de omliggende gronden. De prachtige Hereford koeien van Geert Kruize houden hierdoor hun poten droog. Vanuit hier ging de wandeling naar het natuurgebied Ter Wupping.


Voorbij Landgoed Ter Wupping kom je bij de woning van oud biologieleraar Zef Dols. Hij gaat tegenwoordig als imker door het leven. Het huis van deze oud Limburger is grotendeels onzichtbaar door de dichte begroeiing.


Tegenover Dols staat de Wolfshoeve. In deze boerderij hebben mijn opa en oma gewoond en is mijn moeder geboren.


 Het Koningsgraf, een mozaiek van gekleurde ongeglazuurde tegels, van kunstenaar Peter Huigen.


Aan de Scheferweg staat een nieuw pand gebouw in de stijl van 4 eeuwen terug.


Op 1e kerstdag nog een boom vol appels .... bijzonder !Waar nu een helofytenfilter is aangelegd stond vroeger het Natuurbad "De Barlage" waar ik vroeger zwemles kreeg van Jopie Keijer. Het was een groot zwembad met een strand, een speeltuin en grasveld. Er was een bewaakte rijwielstelling. Als je een abonnement had op deze rijwielstalling, dan kreeg je een loodje aan de fiets. Na het zwemmen haalde je de zwembroek naast het kantoortje van Keijer door de wringer voordat die in de badtas ging.


In het veld staan deze bruinachtige sigaren. De lisdodde


Zo te zien een hondenuitlaatplaats. Met gevaar voor eigen leven toch maar even een actiefoto gemaakt van een op mij af rennende Duitse dog.


Tussen De Barlage en Veele zie je de skyline van Veelerveen. In het midden een solitaire boom.


De naam "Oldambt" past niet in Veele.


Bij de Rolinbrug in Veele staat een oorlogsmonument. Veele werd bevrijd door het 1e regiment Belgische Parachutisten o.l.v. Kolonel E. Blondeel. Tijdens deze bevrijding, op 12 april 1945 kwamen de 21 jarige sergeant Philippe Rolin en zijn maten Jean Breuer en Etienne Joseph Marie Hazard om het leven.


Een van de werken van Siersmeedkunstenaar Willie Oosterveld


In dit huis woonde van 1977 tot 1983 "boer", provo, kabouter en politicus Roel van Duijn


klik hier voor de 7,4 km lange route

Geen opmerkingen:

Een reactie posten