zondag 22 april 2012

voorjaar in en rondom Berlijn


Het centrum van Berlijn kwam ik binnen via de Grosse Stern. Een verkeersplein met in het midden de Siegessäule. Boven op de zuil staat Viktoria. Maar de Berlijners noemen haar "Goldelse". De Siegessäule stond vroeger voor de Reichstag.


Wil je Berlijn ontdekken. Neem dan de fiets. Er zijn veel fietspaden door prachtige natuurgebieden. Voor de "echte fietsers"staat natuurlijk de Mauerradweg op het programma.


Bijna iedere toerist bezoekt wel de Pariser Platz. Het plein voor de Brandenburger Tor. Er staan altijd wel straatartiesten. Maar je kunt ook VIP's gaan kijken die het hotel Adlon bezoeken.


Op het plein staan prachtige lantaarnpalen. Het Kennedy museum op het plein is ook een bezoekje waard.


Moet je even bijtanken, dan is Theodor Tucher aan te bevelen.Bill Clinton ging u voor. Het interieur is bijzonder en de Apfelstrudel is geweldig.


In Berlijn stikt het ook van de vrijgezellenfeesten. Daarvoor laat je natuurlijk een limo aanrukken.


Deze straatartiest heeft zijn buit weer binnen en mag thuis gaan afschminken.


Het "interkulturelles Kinderfest" is een gezellige drukte met veel muziek, sportdemonstraties, kermis en vooral veel eten en drinken.


Hier laten de jeugdleden van een Turkse Taekwondovereniging hun sportieve prestaties zien.


AirEmotion laat je rondje door de lucht vliegen onder aan een bouwkraan.


In Bahnhof Berlin Friedrichstrasse heb ik de fototentoonstelling "GDT Europäischer Naturfotograf des Jahres" bezocht.


De wijk Grunewald - de naam zegt het al - bestaat vooral uit bos. Dit mooie natuurgebied grenst aan de Havel. Er zijn daar veel wilde zwijnen. Naar schatting 10.000 in en rondom Berlijn.


Ten Westen van Berlijn ligt de Havelländisches Luch. Een prachtig natuur gebied. Je komt er van alles tegen. Bijvoorbeeld de rode wouw en de ooievaar.


Maar in het voor- en najaar ook trekkende kraanvogels. Soms met duizenden tegelijk.


Deze das is helaas slachtoffer geworden van een verkeersongeval.


En hier ging ik eigenlijk voor naar dit gebied. De Grote Trap brengt hier de paringstijd door. Het zijn de zwaarste vliegende vogels.

Klik hier voor meer blogs van mij over Berlijn

1 opmerking: