zondag 21 augustus 2011

Vakantie in Allgäu

Donderdag 11 augustus - Vertrek vanuit Wedde naar Ferienwohnungen Waldmann in Obermaiselstein, gelegen in het gebied de Allgäu. Na aankomst het dorp en de nabije omgeving verkend. Handig dat de bakker aan de overzijde van de weg zit en al voor 7 uur van die lekkere broodjes heeft.

Vrijdag 12 augustus - Met de mountainbike 45 km door het Allgäuer Oberland gereden. In Oberstdorf het kerkhof en de wereldberoemde skispringschans bezocht. Deze is o.a. bekend van het Vierschansentoernooi.


Onderweg kwam ik een groepje wildwaterkanoërs tegen. Een gevaarlijke en zéér intensieve sport.

Tegen de avond nog even een bezoek gebracht aan het Alpenwildpark in Obermaiselstein. Naast diverse soorten herten- en vogelsoorten, hadden ze zelfs twee tamme vossen.

 
Zaterdag 13 augustus - Vanuit Bolsterlang met de Hörnerbahn naar 1586 meter. Vandaar uit nog enkele honderden meters ophoog geklommen en via diverse kammen de Rietbergerhorn bedwongen. 


Daarna nog diverse klimmetjes en vervolgens de afdaling naar Bolsterlang ingezet. Totaal ruim 16 km gewandeld. Klik op bovenstaande kaart voor detail van de wandeling.

In de bergen lopen veelal koeien van het Brown Swiss ras. Ik kwam opvallend genoeg "onze" Holstein-Frisians tegen in deze bergen.


Zondag 14 augustus - Met de mountainbike een deel van de Iller-Radweg gefietst. Totaal 48 km op de ATB gezeten. Onderweg bij Fischen was een klederdracht optocht. Ook de kleintjes liepen mee. Op onderstaande foto geeft het jochie de dames aanwijzingen met betrekking tot hun houding.



Maandag 15 augustus - Mariä Himmelfahrt - een wettelijke vrije dag voor Beierse gemeenten die overwegend katholiek zijn. 

De dag begonnen met een ochtendwandeling door de Breitach Klamm en over de Dornachalpe. Ik kon - na betaling van 3 Euro - bij de kassa zo doorlopen. Bij terugkomst stond er een dubbele rij van 100 meter te wachten op een kaartje. De vroege start was niet voor niets geweest.

Rond de middag een bezoekje gebracht aan het plaatsje Baad in Oostenrijk. Een leuk wandel gebied. Bij een boerderij onder de parasol stond een geit. Deze is er zo te zien speciaal voor het beestje neergezet. Korte wandeldag van slechts 8 km.

 
Dinsdag 16 augustus - Met de bus van Fischen naar Faistenoy (Oberstdorf). Van daaruit met de Fellhornbahn naar boven. De grens tussen Duitsland en Oostenrijk loopt over de Fellhorn. Vanuit de top van deze berg afgedaald en de volgend berg Rote Wand beklommen.

Op de top van de Rote Wand zat een zendamateur met een accu in zijn rugzak, de zender op een bankje en de antenne aan een vishengel. In ieder geval hij hij veel bekijks.

Vervolgens weer afgedaald en via het waterpark Burmiwasser de volgende berg, De Kanzelwand, aan de achterzijde opgelopen. De helden gingen via de voorzijde (zie bovenstaande foto). Vervolgens met de Kanzelwandbahn naar het dorpje Riezlern in Oostenrijk en met de bus weer terug naar Fischen. Rond de 10 km gewandeld.

 
Woensdag 17 augustus - Met de ATB een tocht door het heuvelachtige landschap van de Allgäu gemaakt. Onderweg nog even de Alt-Stadt van Kempten bezocht. Hier staan mooie historische gebouwen. Bij een iets minder warme dag zeker een bezoekje waard. Er zaten behoorlijke klimmetjes en afdalingen in de tocht. Max 16%. Het afdalen was meer (bij)remmen. Een maximum snelheid van 57 km met een ATB vind ik hard genoeg. De GPS gaf een totale afstand van 99,3 km aan.  


Onderweg was een kraanmachinist aan het werk in de rivier de Iller. Toen ik dit zag kwam spontaan de volgende gedachte op: Tijdens de rouwdienst voor deze kraanmachnist zou Paul de Leeuw "De Steen", het lied dat werd schreven door Bram Vermeulen, kunnen zingen. 

Verder viel het op dat de meeste kerkjes in de bergdorpjes wit waren. Bovenstaand kerkje staat in Rauns

 
Donderdag 18 augustus - Het was slechts 30 graden. Dus de airco aan en de bergen in bij Schwangau. Vanaf de berg heb je een aardig uitzicht op Schloss Neuschwanstein (... en wie kent die niet van de puzzels). Om binnen te komen moest je 5 uur in de rij staan. Mooi niet gedaan. Gewoon een wandeling gemaakt.


 
Vrijdag 19 augustus - 's Ochtends de Allgäuer Festwoche in Kempten bezocht. Een mix van de bouw-, woon- huishoud- en landbouwbeurs. Er waren 20 hallen met ongeveer 400 stands. En welke hal was de grootste ?

Inderdaad, die met eten, drinken en muziek. Rond de middag werd het met een buitentemperatuur van 28 graden wel erg warm in al die tenten dus maar even door de Alt-Stadt van Kempten gelopen en daar Basilika St Lorenz bezocht. Een gebouw vol pracht en praal en bovendien lekker koel.
Na de middag ging de reis richting Oberstdorf. Niet naar de schans in het dorp maar naar de Skivliegschans ten zuiden van het dorp. Het schansrecord staat daar maar liefst op 225,5 meter. Ik ben met de stoeltjeslift en vervolgens met de schanslift naar boven gegaan. Vanaf de top van de schans heb je een geweldig uitzicht.


Vanaf de schans via Langlaufarena Ried weer op Obermaiselstein aan. In de zomer trainen ze op het parcours op rolski's.

Na een dikke week mooi weer werd de avond afgesloten met een kleine onweer- en hagelbui.

Zaterdag 20 augustus - De vakantie zit er op. Om 6 uur uit Obermaiselstein vertrokken en om 13.30 uur weer thuis. Conclusie: Een fijne aktieve vakantie in een prachtgebied !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten