zondag 15 december 2024

Rondje 't Roegwold

 

Vandaag heb ik een rondje door natuurgebied 't Roegwold gewandeld. Ik begon mijn tocht bij korenmolen Entreprise in Kolham.


Tegenover de molen staat een paard en iets verderop een gelaarsde kat in de tuin.


Na het verlaten van de bebouwde kom kwam ik in de Westpolder. Door middel van een QR-code heb ik een verhaaltje van de Slochter Vrijstaat over de polder beluisterd. Wil jij het ook horen ? Klik dan hier.


In het bosje bij het Zwaneveldsgat is door de Dorpsvereniging Kolham, Staatsbosbeheer en Biblionet Groningen een Verhalenpad aangelegd.


Rondom de plas was het modderig. Uitkijken dus !


De tijd van paddenstoelen is - op een enkele zwam na - voorbij. Langs de slootjes lagen op meerdere plaatsen "kots" van een reiger. Officieel heet dit sterrenschot maar in de volksmond is heksensnot ook gebruikelijk.


De meanderende Slochter Ae.


Riet en lisdodden langs de in 2004 gegraven Skald Ae.


Het grasland vol pitrus staat onder water.


De grote watervogels van Ae's Woudbloem.


Een vogelluisterplek als kunstwerk. Het is gemaakt door Marc van Vliet.


Mijn geplande wandelroute is hier in verband met de aanleg van een nieuwe brug afgesloten. Vandaag werden geen werkzaamheden uitgevoerd dus maar Op roakeldais over de brug.


Wonderlijke boom.


Klavertje vier - het icoon van Woudbloem.


Bij fietsknooppunt 99 staat info over Woudbloem.


Een kudde blaarkoppen.


Op het terrein van de voormalige aardappelmeelfabriek is nu watersportcentrum De Woudbloem gevestigd.


Aquaduct KAQ-D-00001 bij Woudbloem was jarenlang de enige in de provincie Groningen. Sinds dit jaar hebben we in de stad Groningen Aquaduct Oude Winschoterdiep.




Midden in het gebied - Duivelseiland genaamd - is een waterput en de restanten van een fundering te zien. Hier heeft ooit een woning gestaan. "Toen het nog een echt eiland was haalden schippers hier hun boodschappen en dronken er een borrel. De tijd heeft uitgevaagd wat de oorsprong is van de naam ‘Duivelseiland’. Een verwijzing naar de laatste bewoner, die volgens de overlevering zowel boswachter als stroper was? Of misschien de ontoegankelijkheid van het gebied, waardoor rechtspraak en bestuur minder grip hadden op mensen die hier woonden ?" Aldus de website van Staatsbosbeheer.


Fietsen over maaipaden is zwaar werk.


Eén van de vele plassen in 't Roegwold.


Een speciaal hekwerk voor ruiter en paard.


Deze 6 meter hoge uitkijktoren in de Westpolder is gebouwd in 2009 en is na 15 jaar aan vervanging toe. Staatsbosbeheer vraagt bezoekers om een donatie.


Het was een wandeling met obstakels.


Hereford koeien.


't Vouteninne is wel n schiere noam.

Klik hier voor details van de 15.8 km lange wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten