vrijdag 5 november 2021

Westerborkpad Putten - Harderwijk

Vandaag heb ik weer een etappe van het Westerborkpad gelopen. De wandeling ging van station Putten naar station Harderwijk en daarna terug met de Sprinter (vroeger boemeltje genoemd) in 9 minuten weer terug naar Putten.


Dit hek is ooit gemaakt in opdracht van een liefhebber van paarden.


Op de markering van deze LAW staat een detail van prikkeldraad.
 

Bij de ingang van de parkeerplaats van Kasteel De Vanenburg nabij Putten hangen allemaal paraplu's. Het oude landgoed doet heden ten dage dienst als hotel, restaurant en congrescentrum. In de oorlog had het een andere bestemming.


Tussen april en oktober 1942 was in het kasteel Werkkamp De Vanenburg gevestigd. In de nacht van 2 op 3 oktober zijn de 125 tewerkgestelden via station Putten afgevoerd naar Westerbork en vandaar uit vrijwel direct door naar Auschwitz en Sobibor.


Op het terrein staat sinds 2017 het monument Sarah, gemaakt door Gerrit Emous.


In de tuin bij een agrariër stond een oude hooischudder (ook wel Tedder of Gavelschudder genoemd). Ik denk een ongeveer 100 jaar oude Westfalia.


Wat leuk die groepjes paddenstoelen.


Een prachtige herfstdag en aangenaam weer om te wandelen.


Deze keer ging de route gelukkig maar een klein stukje direct aan het spoor langs. Deze stukjes zijn vaak saai.




Nog volop vruchten aan de struiken.


Volgens mij doen we dat in Nederland niet meer, maar deze Poolse chauffeur neemt zijn schaars geklede vriendin nog mee op de auto.


Het huidige station Ermelo werd gebouwd in 1897.


Hinkelen in het centrum van Ermelo


Ermelo Remembers 75 jaar vrijheid.


En toen was het tijd voor een heerlijke pannenkoek appel rozijn.


In de Willem de Zwijgerlaan in Ermelo staan nu nieuwe woningen. In de oorlog woonde in perceel Willem de Zwijgerlaan 14 de familie Hillebrandt. Zij boden onderdak aan Eva en Bram Beem. Na verraad werden de kinderen afgevoerd naar Westerbork en vervolgens naar Auschwitz waar ze bij aankomst direct naar de gaskamers werden gebracht. Ik vind het jammer dat geschiedschrijvers nog steeds angstvallig de namen van verraders niet durven, willen of mogen noemen.


Het Monument bombardement 7 november 1944 is zojuist door een vrijwilliger netjes gemaakt voor de herdenking van morgen.


Wereldbol met pekingeend is een geschenk van pekingeendenkoning Gertjan Tomassen


Racka schapen


De gemeente Harderwijk is een proef gestart met 3 off-grid tiny houses aan het Rappad in de wijk Drielanden. Een woning van maximaal 50 m2 is niet aangesloten op gas, water of elektriciteit en zuivert het eigen afvalwater. Met deze proef biedt de gemeente ruimte aan mensen die duurzamer en innovatiever willen leven met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.


Het Vrijheidsbeeld van Harderwijk.


Dan heb je een prachtig huis en erf. Een daalders plekkie zou je zeggen. Maar niets is minder waar. De A28 loopt pal achter de woning langs, 24/7 geluidsoverlast.


Ik vind ezels zo leuk.


Een plataan in herfstkleur.


De Joodse begraafplaats in Harderwijk. Philip Philips is in 1943 een natuurlijke dood gestorven. De familie had in Harderwijk een slagerij. Philip zijn vrouw Selma Philips-Kussel, hun dochter Betjen Bertha en zoon Frits Max


Zou Tom Boonen zich in Harderwijk hebben gevestigd 😜


Het voormalig hotel pension Oranje Mecklenburg in Harderwijk werd in 1905 gebouwd naar ontwerp van Lois Alexander van Essen.


De Jan van Nassaukazerne is deels gesloopt. In de drie overgebleven gebouwen zijn nu ingericht als wooncomplex.


Klik hier voor details van de 16,3 km lange wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten