vrijdag 13 december 2019

n Dagje noar Stad


H. Witting & zoon is al 142 jaar een begrip in "Stad Grunnen".


De Ichthusvis boven de deur Protestants Christelijke studentenvereniging Veri Et Recti Amici (VERA dus). Na de jaren 70 werd VERA vooral een jongerencentrum met optredens van ondermeer U2 en de Simple Minds.


De Drie gezusters is één van de beroemdste Horecagelegenheden in de Stad.


De kerstboom staat weer voor het stadhuis.


De ijsmeesters maken de baan op de Grote markt schoon.


Hooghoudt is dus "Typische Grunnen". Maar ook de "De Belg Waterloo", die is verkozen tot "Beste Friet van Nederland", is niet meer weg te denken uit de Stad.


De 96,8 meter hoge "Olle Grieze" stamt uit de 15e eeuw.


De Kosterij aan de voet van de Martinitoren


Boven de ingang van het Boter- en broodhuisje van de Martinikerk hangt sinds mei dit jaar weer de tekst die daar eeuwen lang heeft gehangen. "Gedenckt den armen in uw testamenten, want ghij en hebt geen betere renten".


Het provinciehuis


Het Hendrik de Vries monument.


Vanaf 1945 tot 2005 zat de RONO (later Radio Noord) in het Prinsenhof. In de jaren tachtig monteerde ik hier mijn Radio Noord uitzendingen voor het programma Sloaperstil.


De 17e eeuwse Gardepoort


De Prinsentuin uit het begin van de 17e eeuw. De toegangspoort is gebouwd in 1684. De "W" in de poort is van stadhouder Willem Frederik.


In 2004 zag ik "We Will Rock You" voor het eerst in het Mominion Theatre in Londen, daarna zag ik de voorstelling 2x in Berlijn. Mooi dat het binnenkort in Groningen is.


Diepenring-info


Groningen telt ruim 400 vaste ligplaatsen voor woonschepen en is daarmee de 2e stad van Nederland als het gaat om wonen op het water, aldus het woonschepencomité.


Dit huis lijkt wel een duiventil.


De Stadsschouwburg is gebouwd rond 1883


Nergens ter wereld fietsen relatief gezien zoveel mensen als in Groningen. Maar liefst zestig procent van alle verkeersbewegingen gebeurt op de fiets. Aldus Groningen Fietsstad.


Wat was er een weerstand tegen het Forum. Het is een prachtig gebouw van binnen. Ik hoorde vandaag alleen maar positieve geluiden. Misschien moeten we in het vervolg eerst eens tot tien tellen voordat we overal tegen gaan ageren.


Een opknapbeurt kan geen kwaad.


Het Goudkantoor


"Appuntamento con la musica" van de Italiaanse kunstenaar Roberto Barni. Boven op de fluitspeler zit een kokmeeuw.


Het borstbeeld van Carl von Rabenhaupt


Het Lamme Huiningegasthuis zit vol gevelstenen.


Het Der Aa-Theater is het clubhuis van De Grunneger Sproak


Voorheen was Café Uit de Kast het roemruchte bruine café de Witte Raaf.


Het Hoge der A


De Korenbeurs


De Vismarkt


Deze meeuw zit op een hapje vis te wachten.


De gekleurde gevel boven het Didi-pand (Herestraat 58) is ontworpen door Pieter Marinus Arnoldus Huurman. Ook bekend als ontwerper van het Familiehotel in Paterswolde.


Het bedrijfspand Damsterdiep 1 is ontworpen door Hoekzema-Beckering Vinckers in opdracht van rederij Wagenborg. Dat verklaart dus ook het kraaiennest boven op het dak.


Het oude busstation van de DAM / Roland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten