vrijdag 22 maart 2019

Voorjaarswandeling Sellingen

foto Jolanda Freitag
Vandaag ben ik als gids met 23 wandelaars rondom Sellingen getrokken. We hadden geweldig mooi wandelweer.


In de Sellingerbossen werd door Sociale Jeugdzorg in 1951 een kamp ingericht "waar kinderen uit sociaal niet aangepaste omgevingen tot zelfontplooiing konden komen". In de volksmond werd dit het "boefjeskamp" genoemd. Maar van boefjes was natuurlijk geen sprake.
Klik hier voor de video over Jongensstad Westerwolde.


Natuurlijk hebben we ook even gekeken waar ons drinkwater vandaan komt.


Het verhaal over de 200 jaar oude gemeente Vlagtwedde met de schat die in 2012 voor het gemeentehuis uit 1890 is begraven. Deze schat mag in 2012 weer worden opgegraven.


Okke Engelkes (de vader van schaatser Lute) en Lambert Wijnholds werden in 1890 in het nieuwe gemeentehuis te Sellingen afgeranseld door veldwachter Harm Christiaan P. en marechaussee Adrianus van 't W. In hoger beroep veroordeelde de president van het gerechtshof te Leeuwarden de twee opsporingsambtenaren tot respectievelijk 14 dagen en 5 maanden gevangenisstraf.


Tussen de middag hebben we genoten van een geweldige lunch bij het Hof van Sellingen


Gelukkig kregen we geen "Waterkonijn".


Na de lunch hebben we een rondje over de begraafplaats gelopen. Daar liggen de welgestelde boerenfamilies Ter Borg, Ter Wisch, Hesse en Harding. Wijnholds en Engelkes die ik hiervoor heb genoemd bij het verhaal over de mishandeling op het gemeentehuis liggen er ook. De nicht van Okke was Albertje Engels. Zij ligt hier midden op het pad. De begraafplaats is waarschijnlijk geruimd en heringericht. Ook Lute de zoon van Okke ligt hier begraven.


Dè kortebaanschaatser van de 1e helft van de vorige eeuw was Lute Engelkes. Hij won in 1 schaatsseizoen meer dan een jaarsalaris aan prijzen. Eind vorig jaar heeft Harm Kuper een boek over Lute geschreven.


De kerk is gebouwd rond 1300. Het dak van de kerk bestaat deels uit holle en bolle dakpannen, ook wel monniken en nonnen genoemd.


Via de Holle Beetse Vennekampen zijn we naar Ter Borg gelopen.


Vervolgens trokken we over de heide, waar Drentse heideschapen met lammeren genoten van de voorjaarszon. Helaas heeft de Scheper 80 jaar het bijltje er bij neergelegd.


Klik hier voor details van de 13,8 km lange wandelroute.


Onderweg zijn door diverse personen weer prachtige foto's gemaakt. Klik hier voor het artikel van Westerwolde Actueel met foto's van Jolanda Freitag en Andries Schoo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten