zondag 6 januari 2019

Grenswandeling Bourtange


Bourtange leek wel uitgestorven op deze mooie zondagmiddag in januari. Maar niets was minder waar.


In het informatiecentrum Terra Mora stonden vrijwilligers van het Groninger Landschap de deelnemers aan de Grenswandeling al op te wachten. Er stond ook een (Konik) Paard in de gang.


De videoruimte was leeg maar de kantine was overvol. Er was geen plaats voor 70 wandelaars. Er werd gewandeld in 2 groepen. Ik ging met de eerste groep van 40 mee.


De galg


De schapen hebben al lammeren


"minder mooi" Westerwolde


Via de Pallert gingen we naar Forst Arenberg. Vroeger woonde verteller Tjabke Mennega in de Pallert. Hij leefde van 1846-1936. Hij schreef verhalen en gedichten in het Westerwolds onder de naam Eisengiesser.


Irene van Voorthuysen gaf uitleg over de vrouwelijke en mannelijke bloeiwijze van de hazelaar.


Voor de jeugd was het natuurlijk ook er spannende om in de bosjes en over de slootjes grenspalen te zoeken. De "P" staat voor Pruisen.


In 1993 gingen de grenzen open.


Natuurlijk werden onderweg ook een aantal smokkelverhalen verteld.


De mooiste steen is "Grenspaal 182". Op de paal van Bentheimer zandsteen staat op de Nederlandse zijde R.B.F. met daaronder de letter N. De letters R.B.F. staan voor Respublica Belgica Foederata. Latijn voor de Verenigde Nederlanden. Aan de Duitse zijde staat E.P.M. Dat staat voor Episcopatus Monasteriensis of bisdom van Münster.


Tijdens de wandeling bezochte grenspalen zijn opgenomen in het boekje van Herman Posthumus.


Klik hier voor details van de 9 km lange wandelroute.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten