woensdag 12 maart 2014

Lijsttrekkersdebat Bellingwedde


Vanavond werd in Blijham een lijsttrekkersdebat gehouden onder leiding van Stefan de Boer. Deze avond werd georganiseerd door Radio Westerwolde en werd live uitgezonden. Inhoudelijk was het verhaal hetzelfde als tijdens de Radio Noorduitzending van vandaag. Naast de lijsttrekkers waren nog ongeveer 20 personen aanwezig die ook op de verkiezingslijst staan. Verder was er geen publiek aanwezig (hopelijk wel luisteraars). Het was dus preken voor eigen parochie. De lijsttrekkers mochten eerst een kort verhaaltje houden over zichzelf en het programma van de partij.


Mary Neef van de SP (best een aardige vrouw om een kopje thee mee te drinken) had niets zinnigs te zeggen over lokale zaken. Ze oreerde in opdracht van Roemer. We moeten taken die ons landelijk worden opgelegd maar weigeren. Het was wel heel aardig van haar dat ze solidair wil zijn met de voedselbank en daarom de wereld gaat verbeteren. Ze neemt in het vervolg naar de raads- en commissievergaderingen een thermoskan koffie mee van huis. 


Sonja Schreuder van Westerwolde Lokaal begon haar verhaal dat ze wethouder was geweest voor de PBB en dat ze tijdens een ziekenhuisopname was geroyeerd als lid van de PBB. "Verder ben ik niet veel tijd nodig om mij te profileren. Iedereen kent mij wel" aldus Schreuder. 


Marja Bos van GroenLinks had duidelijk meer structuur in haar verhaal dan de vorige twee dames. Ze kwam met duidelijke standpunten met betrekking tot het bestemmingsplan (o.a. megastallen), duurzame energie in overheidsgebouwen, de wijkverpleegkundige terug en wij moeten af van bescheidenheid. Wees trots op Bellingwedde. Volgens de barkeeper denken "westerlingen" dat heel Noord Nederland zit te trillen en krijgen wij daardoor in Bellingwedde ook geen toeristen. 


Harry Brouwer van PBB laat direct even weten dat hij niet ingaat op de beschuldigingen van Sonja Schreuder. Hij wil hebben dat de overheid effectiever gaat werken. Ook wil hij af van de groene afvalcontainer als een verplichting. "uitkeringen moeten een vangnet zijn, maar geen hangmat worden". Verder heeft hij duidelijk een agrarische achtergrond. Werk gaat voor milieu en ondernemers moet je niet te veel regels opleggen.


Wim 't Mannetje van de VVD vraagt zich af wat megastallen zijn. Je moet ondernemers niet te hard aanpakken en je moet niet beloven wat je niet waar kan maken. Dan gaat zijn telefoon (Hé Wim we horen jou op radio Westerwolde !). Vervolgens somt hij met monotone stem nog een aantal landelijke VVD standpunten op. Ondertussen valt Harry Brouwer in slaap op Wim zijn linker schouder en ontwaakt door de wekker van Radio Westerwolde, die werd gebruikt om aan te geven dat de spreektijd voorbij is. Na afloop ging ik met Brouwer nog even dieper op de regelgeving in. 't Mannetje kwam er bij staan en vertelde vol trots dat hij van de gemeente Bellingwedde een doorlopende vergunning heeft om afval te verbranden.

DIT KAN EN MAG NIET WAAR ZIJN !


Flip Klatter is lijsttrekker van het CDA. Omdat Bellingwedde één van de duurste gemeentes is wil het CDA graag aandacht voor de kosten voor de burgers. Hij spreekt zijn zorg uit over dorpshuis De Meet en wil verkeerslichten bij de kruising Rhederweg-Hoofdweg in Bellingwolde.


Tenslotte was Stienus Melis van de Partij van de Arbeid aan de beurt. Hij pleit voor beter onderhoud van fietspaden (inclusief verlichting) en openbaar groen. De jeugd moet een onderkomen krijgen in Het Veendiep met vanaf 18 jaar een biertje. Verder wil hij dat het dorpshuis De Meet, het dorpsplein in Blijham en de kom van Wedde worden aangepakt. Tot besluit stelt hij kandidaat wethouder Bart Huizing en de overige leden op de kieslijst voor. Tijdens de bijeenkomst kwam het niet naar voren, maar uit betrouwbare bron weet ik dat het CDA ook een kandidaat wethouder heeft, die woonachtig is in Bellingwedde. 


Remko Verstok (nr 11 op de lijst voor de PvdA) stelt een vraag aan de lijsttrekkers. Ik zeg niet dat mensen vooraf gesouffleerd zijn, dat doet Harry Brouwer wel voor mij. (Volgens hem had Marja Bos Nico Falke niet goed geïnstrueerd ).


Toen Sonja Schreuder wees op haar succes met arbeidsbemiddeling over de grens kwam Harry Brouwer met de volgende opmerking uit de hoek: "Leuk dat mensen er een hobby op na houden in plaats van zich op raadswerk te richten ". Als Harry er niet bij was geweest was het een saaie avond geworden. Hij is scherp en recht voor de raap. Maar van regelgeving kan hij nog wel het nodige leren ! Kom maar langs voor bijles jongen !

De gemeenteraad van Bellingwedde bestaat uit 13 raadsleden.

1 opmerking: