vrijdag 3 januari 2014

De polder

Vandaag met een collega een rondje door de polder gemaakt.
 
 
De Amsterdamse bankier Johannes Kerkhoven was de grondlegger van de Johannes Kerkhovenpolder. Tussen 1949-1952 werd een "Modelboerderij"aangelegd. Nanno Jakob Kruizinga was de architect en Mien Ruys de tuinarchitect. Het complex is een rijksmonument. Klik hier voor een beschrijving van de ontstaansgeschiedenis van het gelijknamige akkerbouwbedrijf.

 
In 2001 is de vispassage gereed gekomen. Deze bestaat uit een combinatie van een vijzel en een vrij verval vispassage. De vijzel transporteert vissen in het najaar van het uitwateringskanaal door de dijk naar een opvangbak in Polder Breebaart, vanwaar ze via een cascade en de slenk door de duiker naar zee kunnen zwemmen.
 
In gevechtstenue

 
De vogelkijkhut in de polder Breebaart. 

 
wulp

 
kieviten

 
Buitenplaats Reidehoeve is een bezoekerscentrum met een permanente expositie over de Polder Breebaart en de andere kwelders langs de Dollard. De Reidehoeve is 's weekends geopend.

 
De Punt van Reide is door de minister aangewezen als een Beschermd natuurmonument.

 
Wat de Dollard uniek maakt is vooral de ontmoeting van zout en zoet. Het zeewater mengt zich hier met het zoete water uit de rivieren de Eems en de Westerwoldse Aa. In het brakke getijdenlandschap voelen planten als de zeeaster en vogels als de kluut zich bij uitstek thuis. Hier een hele groep scholeksters.
 
 
Op de Punt van Reide zaten veel brandganzen

 
Gelukkig had ik de verrekijker en een 400 mm lens bij mij en kon in nog een zeehond spotten en vastleggen.

Geen wonder dat "De polder" een bron voor inspiratie was voor De Heleboel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten