zondag 6 januari 2013

Rondje Ter Borg

Het plan voor vanmiddag was een concertbezoek van De Stroatklinkers & Alex Vissering in de Herberg van Sellingen. Helaas meneer het concert is uitverkocht klinkt op vriendelijke wijze Rita van de Herberg. Dan maar een wandeling rondom Sellingen.
 
 
Ik begon de wandeling in de Dorpsstraat bij het beeld van "Hasje", de heks van Hasseberg. De Hasseberg is met zijn ruim 14 meter het hoogste punt van de provincie Groningen.

 
Het gemeentehuis van de gemeente Vlagtwedde staat in Sellingen. 


De gemeente Vlagtwedde heeft drie partnergemeenten. In 1972 werd het partnerschap aangegaan met de Duitse gemeente Haren (Ems), de Poolse gemeente Miedzyrzecz en de Franse gemeente Andrésy volgden later.


De Ruiten Aa heeft door de ijzerhoudende bodem een roestbruine kleur .

 
Zes prachtpaarden met winterjas.


De hoge Esch bij het buurtschap Ter Borg steekt ongeveer drie meter boven de naaste omgeving uit en behoort tot de oudste bouwlanden van Westerwolde.


Voor veel planten en dieren is de aanwezigheid van dood hout een levensvoorwaarde.


Ter Borg is een van de mooiste wandelgebieden van de provincie Groningen.
LET OP !     Honden zijn niet toegestaan.

 
In Ter Borg zijn de grootste heidevelden van de provincie Groningen.In het midden op de achtergrond het gele raamwerk van National Geographic.


Om de heide open te houden zijn schapen ingezet.


Door het beeksysteem van de Ruiten Aa in natuurlijke staat terug te brengen verbetert de hydrologie (grondwaterstromingen en kwel) en de dynamiek (stroming) in het beekdal. Het herstel van de beek draagt bij aan de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur Westerwolde.


Op de achtergrond de schoorsteenpijp van de oude melkfabriek van Laude. In 1896 werd de opdracht gegeven om te onderzoeken of de bouw van een melkfabriek in Laude wenselijk was. Onderwijzer Jan Hendrik Neuteboom zat in de onderzoekscommissie. Daarnaast was Neuteboom iemand die verdienstelijk schreef in het Westerwolds.

 
Nabij Zuidveld is een helofytenfilter. Het water van de Ruiten Aa komt binnen en wordt gezuiverd door het filter voordat het verder stroomt naar het natuurgebied Holle Beetse-Vennekampen.

 
In het bos ligt natuurkampeerterrein De Slangenborg. In de 2e wereldoorlog was hier een werkkamp van de Nederlandse Arbeidsdienst gevestigd.
 
 
Tegen de schemering loop ik over de Zuid Esweg langs Reeënopvang Westerwolde.


Klik hier voor de route

Zie ook Theater van de natuurtocht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten