zondag 25 maart 2012

Kop van Westerwolde


Vandaag een 17 km lange wandeltocht gemaakt door de kop van Westerwolde.


Op de Hoofdstraat in Wedde zie ik iets nieuws voor Groningen. De Fietsknooppunten hebben eindelijk ook ons gebied bereikt.


Via de Wedder-Es en Krabbenbrug langs Het Veerenhuis en de boerderij van de legendarische Geertje Trenning. Deze  voormalige millionaire kon volgens de volksverhalen over eigen bezittingen naar Duitsland lopen. In 1949 kreeg ze voor haar 26 ste verjaardag een 6 cilinder Kaiser Manhattan. Een geweldig mooie Amerikaan. Geertje mocht van haar ouders pas trouwen als ze een partner vond die rijker was dan zij. De enige partner die ze vond was zakenpartner Arend Krabben. Dit was geen succes. Ze procedeerden tot aan het Benelux gerechtshof en verloor bijna al haar geld en bezittingen. Achter de verwaarloosde boerderij komen ook de oude werktuigen om.


Via Wessinghuizen en één van de "Ommetjes", naar Oud Veele. Ik begrijp alléén niet waarom op 31 december het pad is gesloten.


Van hieruit voorbij de Oude Loop naar Ter Wupping en langs het Mussel A kanaal en de Mussel A naar Onstwedde. Tijd voor een pauze.


Bij De Meelschuur kwam ik Caroline en Bernie Benz uit Delfzijl tegen, oude bekenden van het hardlopen. Lekker op het terras in de zon, onder het genot van een kannetje Groninger thee en een bijzonder gebakje met de naam Appel Wellington.
Vanuit Onstwedde, Sterenborg, Molenpaal, Stokbe, Höfte en Wessinghuizen over twee "Ommetjes" naar de Westerwoldse Aa.


Onderweg 3 keer een muskusrat gezien en nog even een praatje gemaakt met Wiechert Kenter, de oud basgitarist van de Ro-d-Ys. Eind jaren 80 bekend van nummers als Just Fancy en Take her home. Wiechert wil zijn woning op Stobke verkopen en wil zijn rust zoeken in Zwitserland.


Ten slotte nog even langs de Burcht van Wedde. Nu met een aanlegsteiger en twee kanonnen. Kortom vandaag weer genoten van mijn Westerwolde !

Klik hier voor de complete (GPS) route

Geen opmerkingen:

Een reactie posten