vrijdag 14 oktober 2011

Herfstvakantie Berlijn 2011

Op vrijdag 14 oktober ben ik vertrokken naar Berlijn. Bij aankomst direct naar de ticketshop voor kaartjes voor het optreden van Reinhard Mey. Helaas al tijden uitverkocht. Vervolgens eten bij pizzeria San Marco. Een zéér goed en goedkoopadres met een vlotte bediening. Nog even een stukje Kudamm over en daarna met de U-bahn richting Friedrichstrasse.


Op de hoek Unter den Linden Friedrichstrasse zit Volkswagen automobil forum. Daar kun je alle merken van dit concern bewonderen. Dat zijn Skoda, Seat, volkswagen, Bently en Bugatti. In de kelder hebben ze altijd een leuke tentoonstelling. Deze keer was het thema "Bugatti - Art & Perfection" Hier kan je de snelste productieauto ter wereld bewonderen. De Bugatti Veyron supersport.

In de avonduren de wandeling vervolgd en genoten van Festival of lights. Bij terugkomst in het hotel stond de "wandelteller" op 10 km gelopen.


Op zaterdag 15 oktober werd ik wakker en keek het hotel raam uit. Geen wolkje aan de lucht. Alleen een luchtballon van Air Service Berlijn. Een uur later zat ik in deze ballon op 150 meter hoogte boven Berlijn. Een geweldig uitzicht.
Weer met beide benen op de grond heb ik de tentoonstelling "Stasi, die ausstellung zur DDR-staatsscherheit" bezocht. Hierop in het station Berlin Friedrichtstrasse de World Press Photos bekeken. Dit was indrukwekkend en niet geschikt voor zwakke magen. Vervolgens even langs NIKE-town, met een beschadigd klepje van mijn NIKE-tomtom sporthorloge. Geen gezeur of reperatie. Ik kreeg gewoon een nieuwe mee.


Met de U-bahn naar Ostbahnhof. In het nabijgelegen Postbahnhof het kunstproject stroke art fair bezocht. 
Tijd voor een lunch bij Weltrestaurant Markthalle. Weer prima eten voor een koopje. Waarom is in Nederland de Horeca toch zo duur ?
Tijd voor een bezoek aan de naastgelegen "Markt Halle Neun" Deze markthal is 120 jaar oud en is tegenwoordig een trefpunt voor de buurt. Er zijn veel bijzondere producten te koop.
Om de nodige calorieën te verbranden nog even een wandeling gemaakt van Mariendorf - naar Kreuzberg. langs Britzer Garten en kerkhof Koppelweg Neukölln. Daar kwamen we nog een eekhoorn tegen. 


Tot besluit nog even bij de straatartiesten op Alexanderplatz gekeken en vandaar uit te voet naar het hotel. Inmiddels stond de "wandelteller" voor vandaag op 18 km.
Tot besluit van de avond nog even eten bij café Stresemann.
Zondag 16 oktober wederom stralend weer. In de ochtend een bezoek gebracht aan Barak 13 in Berlin-Schöneweide. In het complex stonden 13 woonbarakken voor 2000 dwangarbeiders. Altijd indrukwekkend om te zien.


Tussen de middag even een Italiaanse lunch met veel fruit bij Rocco onder de gewelven van station Hackenschen Markt.

Daarna even over de "Berliner Kunst- en Nostalgiemarkt" Am Kupfergraben. Daar stond deze bijzondere straatmuzikant ook. Over Unter den Linden en de Gendarmerie Markt weer op het hotel aan.

Onderweg zaten nog weer diverse bedelaars met en zonder baby. Naast dure Bugatti's is ook een beeld dat hoort bij een wereldstad.
Om 18.00 - op het oog een vreemde tijd - een bezoek gebracht aan "Die Rock varieté show Forever Young" in Wintergarten Berlin. In het kort zou je kunnen zeggen de finale van "Holland's Got Talent" maar dan in een luxe Berlijnse eetzaal. Rockmuziek, een evenwichtskunstenaar, komieken, jongleurs, acrobaten en een geweldige optreden van Frank Wolf met zijn BMX.
Vandaag bleef de "wandelteller" steken op 12 km.
Maandag 17 oktober warmde de ochtend - na een nachtvorstje - in rap tempo op tot 14 graden. Wederom zonder jas de stad in. Eerst met de U-bahn naar het oosten van Berlijn. Vandaag stond een bezoek aan "Gärten der Welt im Erholungspark Marzahn" op het programma.In het 21 hectare grote park zit ondermeer de grootste Chinese tuin van Europa. Verder zijn er diverse tuinen te zien o.a. in de stijl van Japan, Bali, Italië en Korea. In de Oriental-tuin zijn veel fonteinen. Met de camera op 1/8000 ste kan je beelden als hierboven maken.

In het tweede deel van de middag nog iets noorderlijk. In Ahrensfelde het Ostfriedhof bezocht. Een 25 hectare groot parkachtige begraafplaats. Een eldorado voor dieren. Op deze begraafplaats staat zelfs een hoogzit om het te veel aan wild naar de eeuwige jachtvelden te helpen. Ook deze mooie poes woont in deze mooie omgeving.

Na de avondmaaltijd bij Grieksrestaurant Berkis nog even langs Festival of lights gelopen.
Vandaag weer 15 km bijgeschreven op de "wandelteller".

Dinsdag 18 oktober begint warmer dan de voorgaande dagen, maar meer wind en minder zonnekracht.Eerst - tegenover mijn hotel - een bezoek gebracht aan Topographie des terrors. Van hieruit werd de 2e wereldoorlog bestuurd. Wederom indrukwekkend. Zelfs duitsers tieners die in groepen werken rondgeleid waren sprakeloos.


Vervolgens richting Unter den Linden gelopen. Kom ik daar zo oog in oog te staan met de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit met Jose Mujica, de president van Uruguay. Vervolgens de tentoonstelling "Diktatur und Widerspruch", DDR Diktatur im Fokus" in het Forum Willy Brandt bezocht. Daarop in het Tränenpalast de "Grenz Erfahrungen" bekeken. Na een dergelijk zwaar programma even gezellig ontspannen bij Fassbender & Rausch met een kop El Cuador Trinkschokolade met een Premium-Törtchen.


In de namiddag het Joodse kerkhof Prenzlauer Berg bezocht. Zoals veel Joodse begraafplaatsen vol klimop.
Tegen de avond begon het te regenen. Na een warme maaltijd uit de Mexicaanse keuken van Morélos de koffers voor de terugreis van woensdag gepakt. Vandaag 11 km op de "wandelteller". 
Totaal dus 66 km door Berlijn gewandeld. Dit is de manier om een stad te leren kennen. Woensdag 19 oktober om 9 uur uit Berlijn vertrokken. De heenreis ging over Hannover (is sneller en korter). Maar omdat er rond deze tijd veel kraanvogels tussen Neuruppin en Berlijn zitten ging de terugweg over Hamburg. Vanaf een parkeerplaats kon ik op enkele honderden meters een groep kraanvogels aanschouwen. In dit gebied verzamelen zich 10 duizenden kraanvogels voor de trek naar Portugal, Spanje en Noord Afrika. Helaas had ik ging 400 mm lens bij mij. Na ongeveer 10 "Baustellen" was ik rond 15 uur weer thuis. Een uur langer onderweg maar wel veel kraanvogels gezien.

Klik hier voor meer blogs van mij over Berlijn

Berlin bis Dezember !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten