zaterdag 1 maart 2014

Politiek onder de loep


Krijg ik een verkiezingsfolder in de bus. Wil mevrouw de lijsttrekker met de kreet "Wie doun 't Socioaler!" mij overtuigen ? Ze beheerst het Gronings niet eens en heeft tijdens raadsvergaderingen duidelijk laten merken dat ze niets van Westerwolde en haar inwoners begrijpt. Maar dat terzijde.
Maar wat staat er dan in de folder: Wij zijn een grotere fractie nodig, willen echte aandacht voor de problemen, willen inkomensverschillen in Nederland laten afnemen, willen recht op zorg, inkomen en voorzieningen en willen een vuist tegen de afbraakpolitiek van de huidige regering.

Zo te zien een landelijke folder, zonder ook maar één concreet punt voor mij als inwoner van Bellingwedde. Met één punt zouden ze mij nog niet winnen, maar met niets mag mijn stemadvies duidelijk zijn.



STEM NEE - TEGEN DE SP !



Nog een folder in de bus. Nu voor een sociaal & vitaal Bellingwedde van de PvdA. Daarin 6 speerpunten. - Medewerkers zorg niet de dupe van aanbestedingsregels, groot Westerwolde met rol voor dorpsraden, beter onderhoud en verlichting voet- en fietspaden, het ontwikkelen van regionaal woonbeleid, samenwerking scholen en jeugdsoos. Zit in ieder geval iets lokaals in. Bovendien hebben ze hun lijstduwer Bart Huizing naar voren geschoven als kandidaat wethouder.


Het programma van de VVD in Bellingwedde, Stadskanaal en Vlagtwedde (en mogelijk in nog veel meer gemeenten) is allemaal hetzelfde op de omslag na. Zij hebben lokaal dus ook niets te bieden. Dus weer een afvaller.


Vandaag stonden ze te verkleumen voor de supermarkt in Wedde. Het programma van het CDA heeft deels landelijke algemeenheden als het veiligheidsgevoel enz., maar geeft ook lokale invulling aan zaken. - signaalfunctie dorpsraden, dorpskernen/pleinen in overleg met bewoners aantrekkelijker maken, realisatie van 3 onderwijscentra, verdere uitbouw invulling sportdorpen, gemeentelijke ondersteuning op adm. gebied aan verenigingen, twee keer per jaar gratis versnipperen van snoeiafval en groot Westerwolde (evt met Oldambt).


Westerwolde lokaal wil politiek vernieuwend zijn. Ze willen de bezem er door halen. Aldus hun verkiezingsprogramma. Ze willen duidelijkheid/openheid over gaswinning in Bellingwedde, zijn voor een groot Westerwolde, partner van verzorgende moet ook in verzorgingstehuis kunnen wonen, realisatie van drie lagere scholen in de gemeente, goed woonbeleid, stimulering particulier initiatief op gebied van toerisme en behoud hoogwaardige landbouw, stimulering sport, cultuur en werkgelegenheid (ondernemersloket), verkeersveiligheid bij scholen en goed openbaar vervoer. Maar waaruit blijkt het vernieuwende en waar willen ze de bezem doorhalen ? Doelen halen is samenwerken met anderen. Als je concrete voorstellen hebt om te vernieuwen of als het nodig is om de bezem er door te halen, dan moet je dat benoemen. Zo schrik je andere partners af en kom je niet in het college !


In het programma van Plaatselijk belang Bellingwedde (PBB) wordt gekozen voor Groot Westerwolde (evt. incl Onstwedde e.o.), samenwerking met Rhede actief oppakken, betere bereikbaarheid gemeentelijke organisatie, actieve rol dorpsraden bij beleidsontwikkeling, opbouwen financiële buffer, invoering jongerenraad, privatisering buurthuizen, Natuurorganisaties en Landbouworganisaties betrekken bij plannen en uitvoering, via scholen stimuleren dat jongeren weer kleine taken voor oudere buurtbewoners verrichten (gras maaien, boodschappen, klein onderhoud etc.) waardoor de onderlinge band wordt versterkt, Fiets- en wandelpaden goed onderhouden, gemeentelijke website meer inzetten voor promotie toerisme, uitvoering van het welzijnswerk opnieuw bezien, economisch loket gemeentehuis. Opmerkingen als: Criminaliteit wordt niet getolereerd en dienen door politie en justitie te worden aangepakt. Zijn loze kreten waar ieder normaal mens het mee eens is. Maar daar gaat Justitie over en niet de gemeente. Wel geeft PBB, daar waar andere partijen onderhandelingsruimte creëren door vaag te blijven, duidelijke kaders aan m.b.t. politieke afwegingen.



GroenLinks blikt in haar programma eerst terug en telt haar zegeningen over de periode 2010-2014. Ze kiezen voor het noaberschap. Per dorp geven ze heel concreet de speerpunten op het gebied van leefbaarheid aan. Zoals opknapbeurt De Meet, onderhoud sporthal de Stelling, aanpak brug Klein Ulsda, versterking museumfuncties Oudeschans, behoud buurthuis de Brug en ganzennust, toeristische benutting aardappelmeelgeschiedenis Veelerveen en aanpak “rotte kiezen” Wedde (bouwvallen). Ook op gebied van zorg en werk geven ze een lokale invulling. Zoals bij aanbestedingen rekening houden met lokale ondernemers. Op gebied van groen zijn ze tegen megastallen en voor oplaadpunten voor elektro auto’s. Het verbod op plezierjacht is een beetje onzinnig. Daar gaat de gemeente niet over. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten