zaterdag 10 maart 2018

Noordmannen 2018

Gisteren was ik in Coevorden op het 60 jarige huwelijksfeest van Oom Henk en Tante Annie. Net voor het diner ging de telefoon. 

"Moi mit Wiebe. Wie zollen mörgen noar Wolgnhoezen, noar Henk Blaiker. Mor dij most wegens zaikte ofzeggen Kinst doe mörgen ?" 

Tja ...... tegen Wiebe kan ik geen nee zeggen. Tegen 24.00 uur was is terug van het feest en dook mijn bed in. Vanochtend om 6 uur liep de wekker al weer af. 


Om 7.30 uur was ik bij de hoofdgast van de uitzending Harm Migchels (74) aan de Barkhoornweg in Onstwedde. Harm zijn vrouw Dirkje Migchels Greydanus (72) schonk ons eerst een bak koffie/thee en bood ons een plak koek aan. Harm is 50 jaar getrouw met Friezin Dirkje. Maar voor wat betreft paarden gaat de voorkeur van Harm niet uit naar een Fries maar naar een Groninger. Daarover mocht hij in het 2e uur vertellen.


Wiebe Klijnstra en Erik Hulsegge klaar voor de uitzending.


In het eerste uur mocht ik aan de wandel met Wiebe Klijnstra en Erik Hulsegge en iets vertellen over de natuur en mijn jeugd in Onstwedde. Ondertussen bracht Harm zijn schapen naar het land.


Tijdens onze wandeling vertelde ik mijn jeugd in het Mieghommeltje bos, de bijzondere ibissen en over de reewildstand op Westerwolde. We zagen wat hazen ravotten, een kraai die een torenvalk belaagde en doorstartende nijlganzen bij een ooievaarsnest. 


In de herfst van 2013 liepen aan de Barkhoornweg twee heremietibissen, ook wel kaalkopibissen genoemd. Een ernstig bedreigde vogelsoort. 


Deze twee ibissen kwamen uit een fokprogramma uit Oostenrijk. Het mannetje Romeo en het vrouwtje Fridolin zijn hier wekenlang op vakantie geweest. Klik hier voor mijn blog over hun verblijf.


Het 1e uur is voorbij en Harm is inmiddels klaar met de schaapjes.


Zo'n ram heeft best een dikke kop !


Dan eerst maar even een rondje om de boerderij. Op de vraag wat belangrijk was als je ging trouwen zei Harm: "Ze keken eerst hou laank kougaange was en houveul glaaskes der in zaten."


Het Groninger paard.


Zelf heeft Harm nog 1 paard. Een schimmel.


Wie interviewt wie ?


In en rondom de schuur lopen veel hanen.


Aan de keukentafel vertelde hij in geuren en kleuren over het Groninger paard. Over het ras, het inspecteur zijn en de keuringen. Een Groninger paard is familiepaard, een tienkamper en heeft "Barok". Op de vraag of het Groninger paard de toekomst heeft zei Harm: "As wichter 14 binnen goan ze mit peerd op stap en as ze 18 binnen kommen ze mit n ezel in hoes."


Erik Hulsegge leest zijn column "Snelheidscontrole" voor. 


Voor het nageslacht werd nog even een groepsfoto gemaakt.


Uitzending te beluisteren van 8 - 9  uur of  9 - 10 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten