Pagina's

dinsdag 29 augustus 2023

Veenkoloniaal museum

Tijdens een Rondje Veendam heb ik met mijn loopmaatje een bezoek gebracht aan het Veenkoloniaal museum. Het museum is gevestigd in de oude Rijks HBS.


De vaste collectie begint met de prehistorie en de vervening.


Een koopakte uit 1648 van veengrond bij Meeden. De Martinekerk staat op de lakzegel.


De afdelingen Veenkoloniale zeevaart en Scheepswrak gaan in elkaar over. Waar nu het hoofdkantoor van de AVEBE staat stond vroeger de werf van scheepsbouwer Pik. Daar werd rond 1870 Galjoot 't Zeeveulen gebouwd. In het museum staat een model van dit zeilschip. In de vitrine ligt een Octant. De Lichtbak met glas-in-lood vensters maakt de overheersing van de stad Groningen over de Ommelanden nog maar eens duidelijk. Prof. Dr. Mr. Isaac Bennie Cohen was naast wetenschapper, politicus ook rentmeester en raadslid van de commissie Stadsbezittingen.


B. Koch kwam graag bij de restauratie van de GADO in Veendam voor een kop koffie of een borrel. Dit ging echter steeds op de pof. Toen hij de rekening uiteindelijk niet kon betalen heeft hij zijn schuld afgelost met dit schilderij van een Turfschip waarop de moeder van de barvrouw was geboren.


Gedenksteen ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van het middelbaar onderwijs in Veendam. Hiervan was Anthony Winkler Prins de grondlegger.


Het glas-in-loodraam boven aan de monumentale trap is ontworpen door Femina Schilt-Geesink. Voor onder het raam staan twee korhoenders van turf en was. Ze zijn gemaakt door Dioni ten Busschen.


In het museum was de wisseltentoonstelling "Geknipt voor het leven".


Molen Oude Pekela met reiger, Dorpsgezicht Nieuweschans met kanon en de Zuidlaardermarkt zijn knipkunsten van Nanning Geert Terpstra.


Een detail uit de trekschuitvoorstelling van Pieter Reynders. In het coulisseknipsel is diepte gebracht.


In het museum is ook een leuke verzameling glas-in-lood.


Dit schilderij van de SS Veendam II is gemaakt door Frans Romeijnsen. Frans schildert onder de naam Rodan.


Boven kwam de industrie aan bod zoals de aardappelzetmeel, strokarton en ketelbouw. Het Scholten concern was een zeer belangrijke speler op de internationale merkt. Hun logo was sinds 1860 een Davidsster met de letter "S" van Scholten.


Charles Leickert schilderde "Op het IJ" in opdracht van Willem Albert Scholten. Vooral de aanleiding is op zich een geweldige anekdote.


Stoomketels werden gebouwd bij Ten Horn. Het bedrijf sloot zijn deuren in 1979.


De papierbalen en de strokartonbaan.


Een stempelklok uit de jaren vijftig.


Reint Broeksma uit Eexterveen heeft dit model van een Veenkoloniale boerderij vervaardigd.


Sociëteit Veenlust was ruim honderd jaar een begrip in de regio. In 1999 werd het gesloopt. In de sociëteit zat ook een bioscoop. In het Veenkoloniaal museum is een filmzaal nagebouwd. Er draait een historische film over de Veenkoloniën. De film is ingesproken door oud museumvoorzitter Harm van der Veen. Aan de wand van de zaal hangen diverse posters en een schilderij van Veenlust.


Het Korenveld is van Dorus Roovers. Doris zat in de oorlog op diverse plaatsen in Groningen, waaronder Ter Apel, ondergedoken.


Mooi mannetje van scheepstouw.


De portretten van Henderikus Hendriks Smit en zijn vrouw Annechiena Engelina de Jong. De maker van het schilderij is onbekend. Henderikus en Annechiena waren bemanningslid van de Sphynx. In Brazilië lopen ze gele koorts op en sterven.


Deze staande klok is gemaakt door de Veendammer klokkenmaker Willem Hendriks Holle. 


In het schuurtje van een sloepenbouwer staat een sloep uit 1948, gebouwd door Oorburg in Veendam.


Het winkeltje aan de Sluiskade.


De kiepkerel deze foto is de mij bekende Wim Dussel. Klik hier voor een video waarin Wim als kiepkerel het lied zingt.
 

Een uitsnede van een schilderij. Direct licht op een schilderij verstoort behoorlijk. Op een foto is dat nog duidelijker waarneembaar. Een museum mag daar wel wat meer aandacht aan schenken. Vooral in de kamer van Scholten is dat erg storend.


Op het binnenplein staat een Social Sofa.


De Ebenhaëzer is gebouwd in 1929 bij Veldhuis in Groningen. Met het vrachtschip werden o.a. aardappelen vervoerd naar de fabriek in Foxhol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten