Pagina's

vrijdag 18 augustus 2023

Dagje Mokum 2

In navolging van 7 augustus heb ik vandaag wederom een bezoek gebracht aan Amsterdam. Vanaf het Amstelstation heb ik een grote wandeling gemaakt naar Amsterdam CS. Van mijn bezoek aan begraafplaats Zorgvlied heb ik een afzonderlijke blog gemaakt.


De Genius van Amsterdam op de monumentale Berlagebrug die op 28 mei 1932 werd geopend. Deze 4 meter hoge keramische plaat werd ontworpen door Hildo Krop.
De brug over de Amstel wordt momenteel vernieuwd. De brug is ontworpen door bouwmeester Hendrik Petrus Berlage


Aanleg nieuwe trambaan bij de Berlagebrug.


Even met de Limo een frietje halen bij de Febo.


Het standbeeld van bouwmeester Hendrik Petrus Berlage is gemaakt door kunstenaar Hildo Krop.


De vier met stuurman op de Amstel.


Een infobord over poldergemaal Stadwijck.


Lees hier het trieste verhaal van tabaksreiziger Max Meijer Wolder.


Van Anne Frank zijn meerdere standbeelden gemaakt. De beroemdste is van Mari Andriessen op de Westermarkt in Amsterdam. Bovenstaand beeld op het Merwedeplein is gemaakt door Jet Schepp, waarvan ook een soortgelijk beeld staat in Purmerend.


Het standbeeld van vrouwenrechtenactiviste Wilhelmina Drucker is gemaakt door Gerrit van der Veen.


In Amsterdam staan parkeerautomaten met een foto er op van nr 14 Johan Cruijff.


Boven het straatnaambordje hangt een kopie van een door Thérèse Schwartze gemaakte afbeelding van "Drie meisjes uit het Amsterdams Burgerweeshuis".


Een topje van theezakjes is natuurlijk kunst van het hoogste niveau.


Aangekomen in De Pijp mag je een wandeling over de Albert Cuyp markt natuurlijk niet overslaan. De 10 meter hoge entreepoort voor de Albert Cuypmarkt is een kunstwerk ontworpen door Overtreders W. De poort bestaat uit 258 lantaarns, met op iedere lantaarn een afbeelding van de koopwaar van één van de marktkramen.


StreetArt van Roy Valk (Karski) en Tim Rodermans, geïnspireerd door een portret dat kunstschilder Albert Cuyp in 1651 heeft gemaakt met de titel "Portret van een jonge man".


Voor mij vreemde vruchten. De Pitaja (drakenfruit) en de vijg (wel in gedroogde versie gezien natuurlijk).


Een karikatuurtekenaar maakt binnen 4 minuten een tekening voor je en dat al vanaf 5 euro.


André Hazes woonde in De Pijp en werd ontdekt toen hij op de Albert Cuypmarkt stond te zingen. Vandaar het standbeeld in de Albert Cuypstraat. Dit beeld veroorzaakte één van de vele rellen rondom Hazes. Hans Jouta zegt dat hij het beeld heeft ontworpen en chinezen het ontwerp hebben gestolen en gemaakt. Rachel Hazes (en Melvin productions) ontkennen dit. Hazes staat zelfs afgebeeld op een frietkraam.


De renovatie van De Nederlandse Bank is in volle gang.


Bij Heineken Experience ontdekt je het verhaal achter 150 jaar Heineken.


In het Carel Willinkplantsoen staat het borstbeeld van schilder Carel Willink. Het beeld is gemaakt door zijn 4e vrouw Sylvia Willink. Eerder op de dag bezocht ik zijn graf.


Wil je buiten tekenen ? Ga dan naar de tuin van het Rijksmuseum. De tekenezels staan al klaar.


In het Vondelpark kwam ik een dame met een bijzonder kapsel tegen.

 
Het Vondelparkpaviljoen is gebouwd tussen 1874-1881 naar ontwerp van architect Willem HamerRick Nieman presenteert vanuit het paviljoen het programma WNL op Zondag.


Streetart Frankey heeft in de vijver voor het Vondelparkpaviljoen de prehistorie teruggebracht aldus het Parool. Volgens mij is Nessie ontsnapt uit de Schotse Hooglanden.


Zoiets zie je in Westerwolde niet.


Maar de man met de zeis kom je overal tegen. Ook op Westerwolde.


Dat moet wel een vrijgezellenfeestje zijn.


De Witte Hond wordt het Middeleeuws pand met een voorgevel uit 1740 ook wel genoemd. Boven in de gevel staat Oost Vries Lant.


In dit prachtige gebouw zitten o.a. café restaurant Loetje, een VVV vestiging en de kaartverkoop van vervoersbedrijf GVB. Het gebouw stond vooral bekend als Smits Koffiehuis. Het gebouw werd zo'n eeuw geleden gebouwd in opdracht van de Noord-Hollandse Stoom Maatschappij. Johannes Hendrik Willem Leliman was de architect.


Klik hier voor details van de 16.5 km lange wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten