Pagina's

zaterdag 4 september 2021

Westerborkpad Tiendeveen - Beilen

 

Vandaag heb ik het Westerborkpad gelopen van Tiendeveen naar Beilen.


De eerste kilometer over de Kerkweg is niet het veiligste stuk van het Westerborkpad. Je loopt hier op de rijbaan waar ze 80 km/uur mogen rijden. Natuurlijk wordt ook hier harder gereden en zijn er tegenliggers. Uitkijken dus.


Zwarte schotse hooglanders.


Op de akker naast dit monument stond Kamp Kremboong. Overlevende kunstenaar Ies Jacobs ontsnapte met een vriend uit het Rijkswerkkamp. Hij onthulde op 23 april 2009 dit monument.

Tegenover het monument stond jaren lang een oude oorlogsbarak. De gemeente Westerwolde had 30.000 euro uitgetrokken om de barak naar Kamp De Beetse te halen. Om duistere politieke redenen die niet in het openbaar werden behandeld ging dit niet door. Nu zal Kamp Westerbork zich over de barak ontfermen.


Een legale stroper als windroos ?


Blonde d'Aquitaine met kalf.




Smal kruidenrijk paadje in Natuurgebied het Oude Diep.


Geaderd witje.


De Uitblinkerd is een route voor kinderen. Ze lopen en leren spelenderwijs de berg op.
 

Afvalverwerkingsbedrijf Attero was vroeger de Vuil Afvoer Maatschappij (VAM)


De Blinkerd is de vliegende schotel boven op de VAM-berg. Op de voorgrond de beroemde keienstrook en geheel rechts de schoorsteen van Attero.


Op de oude VAM-berg is een fietsparcours aangelegd van 2100 meter met een keienstrook van 150 meter en een stijgingspercentage van 15%. Aan het einde van de strook staat het bord Col du VAM.


Het was een route met hindernissen. 


De Meester Haddersstraat in Wijster was net opnieuw geasfalteerd en nog afgesloten voor het verkeer. Dus een ideale plek om met een Space Scooter te spelen.
 

Tussen Wijster en Beilen ga je 2.5 km langs het spoor. Tijdens de wandeling kwamen heel wat treinen voorbij.

 
Een struikelsteen voor Looveen 16 te Wijster ter ere van verzetsstrijder Willem Dijkema. De info over Willem op de struikelsteen is summier. Voor mij een reden om op zoek te gaan naar meer informatie.

geboorteakte

Willem Dijkema werd geboren op 6 december 1909 in Niekerk, gemeente Ulrum. Zijn ouders waren Albartus Dijkema en Mellina van der Molen. 


Willem had in ieder geval 2 zusjes, Martha en Engelina en een broertje Jan Harke. Willem was landbouwer in Wijster en woonde op het adres Looveen 16. 

overlijdensakte

Willem overleed op 26 maart 1945 te Brockzetel in de Landkreis Aurich.


Zit daar een ooievaarsnest in de bovenleidingsmast ?


In januari j.l. kwam op deze onbewaakte spoorwegovergang een 57 jarige vrouw om het leven. We zijn inmiddels alweer een half jaar verder en er is nog steeds geen oplossing.


De Stroomboog in Beilen is een 3 meter brede brug van Azobéhout. De totale lengte is 171,5 meter.


In 1938 werd hier de Drentse OnderMelk Organisatie (DOMO) opgericht. Er volgden sinds dien diverse fusies. Thans heet het zuivelconcern FrieslandCampina.


De "Poorten Station Beilen" zijn het werk van Judith Braun. Het station was de eindbestemming van mijn wandeling. Voorts ging ik vanuit Beilen met de fiets langs het Linthorst Homankanaal terug naar Tiendeveen om de auto op te halen. 

Klik hier voor details van de 18 km lange wandeling met 82 hoogtemeters.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten