Pagina's

vrijdag 3 september 2021

Westerborkpad Beilen - Kamp Westerbork

 

In 5 weken zomervakantie heb ik het Pieterpad, Noaberpad en het Groot Frieslandpad afgerond. Om nog een weekendje af te kicken ging ik naar camping Tikvah in Hooghalen om daar in de omgeving nog wat te wandelen.


Bij de achteruitgang van de camping stond een groot bord met Westerborkpad er op. Een bezoekje aan de website was voldoende. Het was een LAW van Amsterdam naar Kamp Westerbork. Een nieuw project was dus geboren. Het traject zal ik naar eigen inzicht indelen. De etappes die ver van huis zijn zal ik in de vakanties gaan lopen. De andere etappes kunnen wel in het weekend. De looprichting van zuid naar noord zal ik hierbij wel volgen.


Vanaf de camping ben ik via de Fietsknooppunten 58-52-11-19-49 naar station Beilen gefietst. Onderweg kwam ik langs de Radio Telescopen nabij Hooghalen.


Een heideveldje in de Boswachterij Grolloo leek wel een meertje.


Op een boerenschuur aan De Hammen nabij Westerbork hing een zelfportret van Vincent van Gogh. 


Tijdens mijn wandeling vanaf het station Beilen kwam ik als eerste het standbeeld van Roel Reijntjes tegen. Onder het beeld staat zijn spreuk:

Het leven is net een siepel.
A'j 'm ofpuult, krie'j de
troanen in de ogen.


In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werd in Beilen een razzia gehouden. Hierbij werden ook 9 patiënten van de psychiatrisch inrichting Beileroord opgepakt en afgevoerd naar Kamp Westerbork. Beileroord is de laatste jaren meerdere keren gefuseerd en heeft diverse namen gehad. Gebouwen zijn gemoderniseerd (zelf het dak is bedekt met sedum). Over het terrein loop nu het Mijmerpad met diverse kunstwerken, zoals "Opbouw en herstel" van Ko Vester en "Bescherming" van Bert Kiewiet.


De Joodse Begraafplaats in Beilen. De meest voorkomende achternaam is Denneboom.


De Koikarper voor tuinmarkt Rudolphus.


De wandeling over de ventweg tussen Beilen en Hooghalen is vrij saai. Gelukkig wist een landbouwer dat met de verkoop van kalebassen en pompoenen een beetje op te fleuren.


Het Oranjekanaal bij het buurtschap Eursinge. Het kanaal diende als aanvoerroute voor Kamp Westerbork. Hierbij ging het vooral om voedsel, bouwmaterialen en vliegtuigwrakken.


Een schaap met gekleurde laarsjes aan.


Het kunstwerk van schildercollectief Toyisten in Hooghalen. Het kunstwerk met daarop "de Witte reus" Wil Hartog staat langs de oude TT-route.
 

De citroenvlinder.


Trouwen met de bakfiets.


Vanaf het Herinneringscentrum is het ongeveer 2 km lopen naar het voormalig kamp.


De heide bij "Het Bos van de toekomst" staat in bloei.


Naast de werkplaats staan twee wagons die worden gerestaureerd.


Achter de steen staat de J & B boom. Deze eik was één van de eerste bomen in boswachterij Hooghalen. Het werd in 1937 geplant ter ere van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernard.




Langs de laatste 4 km van de wandeling stonden spoorbielzen met daarop de dag, datum, bestemming en het aantal personen van het transport van die dag.
Het eerste transport vond plaats op 15 juli 1942 met bestemming Auschwitz en de laatste op 13 september 1944 naar Bergen Belsen.
Op 5 april 1944 waren er transporten naar 5 bestemmingen.
De meeste transporten gingen naar Auschwitz. Andere bestemmingen waren Vittel, Buchenwald, Liebenau, Ravensbrück, Theresienstadt en Sobibor. 
Mijn opa en oma gingen 20 juli 1943 met 2207 andere personen naar Sobibor.


De Gesproken Namen. Alle namen van de transportlijsten worden uitgesproken.


De 102.000 stenen op de voormalige appelplaats symboliseren de 102.000 mensen die niet terugkeerden.


Barak 56 heeft na de oorlog dienst gedaan als wooncomplex voor Molukkers. In 1965 werd de barak verkocht en deed daarna in Zelhem dienst als landbouwschuur. In 2010 schonk de eigenaar de restanten aan het Herinneringscentrum.


De wachttoren


Het Nationaal Monument is ontworpen door kampoverlevende Ralph Prins


Klik hier voor details van de 16.1 km lange wandeling.

1 opmerking: