Pagina's

dinsdag 5 december 2023

Koninklijk ontvangst

Vandaag heb ik met mijn wandelmaatje een rondwandeling door Nieuwe Pekela gemaakt. We zijn onze tocht begonnen bij de Lutherse kerk. PKN kerken hebben een haan als windroos (makkelijk want die legt geen eieren werd mij door mijn wandelmaatje verteld) daarintegen hebben Lutherse kerken een zwaan. Deze kerk is ingewijd in 1762. De naastgelegen pastorie is gebouwd rond 1890 naar ontwerp van Cornelis Jacobus Brill.


Achter deze kerk is de begraafplaats uit 1899. Deze begraafplaats is aangelegd op initiatief van Ds. Jakob Hendrik Bögeholtz en is de enige in zijn soort in Nederland. Op het hek staat het Luthers gedachtengoed "sola fide - sola gratia" (alleen door geloof - alleen door genade). De heide staat nog mooi in bloei, baarhuisje, het graf van van organist Gerrit Jellesma en het oorlogsgraf van de 20 jarige timmerman Kristiaan Eiso Kuiper. Hij viel als dwangarbeider op 18 april 1941 voor het vaderland in Wilhemshaven.


Met gevaar voor eigen leven zijn we vanuit Nieuwe Pekela over de Verlaatjesdraai in Oude Pekela weer naar Nieuwe Pekela gewandeld.


Het oude Doopsgezinde kerkje uit 1852 is al een halve eeuw het clubhuis van mannenkoor Albatros. Albatros werd in 1932 opgericht door personeelsleden van sigarenfabriek Albatros (later Champ Clark).




Notariswoning Dinkstedt is gebouwd in 1820. Tegenwoordig is dit het pand van notariskantoor mr. H.G.H. Kauffeld.


Het lijkt het aardbevingsgebied wel.


Vormgeving viaduct van Jan Timmer.


De Rode Beuken is een voormalige dokterswoning uit 1888. De architect was Kornelis Henricus Holthuis. Voor de villa staan twee rode beuken.


De vlag - klein maar dapper - dekt de lading.


Even kijken bij Opa Gerrit.




Het was glad op de "hooghoutjes".


Er lag een dun laagje ijs op de vijvers.


Een overkapping XXL.


Het kantoorgebouw van sigarenfabriek Albatros (later Champ Clark). Het bedrijf had in Onstwedde op de kruising Hardingstraat-Boslaan ook een dependance.


De Christelijk gereformeerde kerk met pastorie. Hier begon Arie van der Veer zijn loopbaan als predikant. Later werd hij de voorzitter van de EO. Arie was naast predikant ook docent maatschappijleer. In de jaren zeventig had Arie een Japanner met een autoradio, waarvan de antenne automatisch in en uitging. Heel blits in die tijd.


De bruggen zijn allemaal blauw van kleur.


Het Kapiteinshuis werd in 1799  gebouwd voor Kornelis Jans Boon. Hij was schipper van de galjoot "Vrouw Jantje".


Het voormalige gemeentehuis van Nieuwe Pekela is gebouwd in 1938 naar ontwerp van architect J. Tuinhof. Voor het gebouw staat een oorlogsmonument, ontworpen door Frederik Hubregt Hoevenagel. De plaquette links van de poort verwijst naar de April-meistaking van 1943. De plaquette rechts gaat over de Nederlandse nederzetting Holland Marsh. Dit is ook de naam van het plaatselijke industrieterrein.


Waar blijft de transformatie van het voormalige raadhuis naar appartementen ?


De begraafplaats van Hervormd Nieuwe Pekela. De kerk is gebouwd in 1704 en in 1767 en 1826 vergroot.


Wat een serene rust in het park.


Natuurlijk hebben we de Dierenweide ook even bezocht.


Wat een Janboel.


Zeg je Nieuwe Pekela dan zeg Modehuis Tunteler. De etalages waren mooi versierd met Rembrandt 400 jaar. Dat Rembrandt zijn feestje al in 2006 was mag de pret niet drukken. Want feest was het bij Tunteler. Ruim een week geleden kreeg Tunteler B.V. - uit handen van commissaris van de Koning René Paas - het predicaat van de Koning waarin hij het 100 jarige modehuis het recht geeft tot het voeren van het koninklijk wapen met de toevoeging "Bij koninklijke beschikking hofleverancier". Henk Jan en Lucy Lesterhuis (in passende kleding op de foto) zijn de derde generatie van het familiebedrijf. Lucy ontving ons koninklijk met een heerlijk bakkie koffie.




Net als wij maakte ook deze "ouwe baas" een rondwandeling door Nieuwe Pekela.


Klik hier voor details van de 10.8 km lange wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten