Pagina's

vrijdag 11 augustus 2023

Trekvogelpad Egmond aan den Hoef - Akersloot


Vanochtend ben ik met de fiets van Akersloot naar Egmond aan den Hoef gereden voor een etappe van het Trekvogelpad, de etappe van Egmond aan den Hoef naar Akersloot.
 

De Slotkapel in Egmond aan den Hoef. In 1431 werd de eerste steen (gevelsteen) gelegd door Jan II van Egmond. Op het kerkhof trof ik een aantal bijzondere graven aan en een buste van filosoof en wiskundige René Descartes. Hij woonde een jaar in Egmond aan den Hoef. Zijn geliefde Helena Jans van der Stroom ligt in de Kapel begraven.


De ruïne van Slot op den Hoef. In de slotgracht staat het standbeeld van Lamoraal van Egmond. Het beeld is gemaakt door Jan-Robert Calloigne.


De wandeling ging door de weilanden van de Zuidermeerpolder, langs de koeien en over de hekjes.


Een Boeing 747 van Atlas Air onderweg naar Schiphol.


Begraafplaats Sint Barbara en de gelijknamige kapel in Alkmaar werden in 1887 ingewijd door de vicaris-generaal van het bisdom Haarlem. Het vermoeden is dat de kapel is ontworpen door Pierre Cuypers.


De Bloemenklok werd in 1931 in gebruik genomen.


Oorlogsmonument De Stedemaagd in Alkmaar is ontworpen door Jeanne Kouwenaar-Bijlo. Daar lag ook een gedenksteen van naamgenoot Pieter van Velzen. 


Pieter is op 13 oktober 1913 geboren in Leiden en werd op 17 november 1944 in Alkmaar vermoord. Pieter zat in het verzet en was portier in Haarlem, alwaar hij woonde met zijn vrouw Adriana Cornelia Rietbroek. Het paar trouwde in Den Haag op 26 oktober 1938. Pieter hielp onderduikers en bracht illegale kranten rond.


Telefoonbunker R616


De Molen van Piet staat in de steigers.


Schrijver Joost Zwagerman is in 1963 in Alkmaar geboren. De bibliotheek herinnert Zwagerman met een gevelsteen. Het is ontworpen door Pieter Bijwaard.


De Grote of Sint Laurenskerk is in 1520 in gebruik genomen. Het orgel is in 1639 gebouwd door Germer Galtuszoon van Hagerbeer en in 1725 herbouwd door Franz Casper Schnitger. Het is één van de mooiste orgels van Nederland. Rondom de preekstoel is een dooptuin. Voor het hoofdaltaar is Floris V van Holland begraven.


Tot 6 september is in de kerk de tentoonstelling Dutch Mechanisms van Folkert de Jong.


Schouwburg de Harmonie werd gebouwd in 1867. Daarvoor was het koffiehuis Harmonica. Dat gebouw brandde in 1865 af. Sinds 2020 heeft het pand een woonbestemming.


In het Hof van Sonoy zitten nu de Heeren van Sonoy. Hier heb ik op het terras zitten theedrinken.


Handhaving te water. Klik hier voor een video over hun werk.


Dit monumentale pand is gebouwd in de 17e eeuw. Het Rijksmonument draagt de naam Leeuwenburg. Boven in de gevel staat het wapen van Alkmaar in afwijkende vorm. Uit protest tegen de stad staan de leeuwen met hun achterwerk naar het wapen. De begane grond heeft nu een winkelbestemming.


Deze look-a-like Stolpersteine zijn ter herinnering aan Mozes Israël Lewijt en zijn vrouw Jaantje Lewijt-de Jong. Zij werden in Sobibor vermoord.


De Synagoge


Badhuis van Het Witte Kruis.




In Alkmaar kwam ik veel standbeelden tegen. Hierboven staan een paar afgebeeld.


Balen plastic flesjes bij een distributiecentrum van Vomar..


Kalf van een Schotse hooglander.


De Noordermolen nabij Akersloot is gebouwd in 1589 als poldermolen.

Klik hier voor details van de 21 km lange wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten