Pagina's

zondag 28 mei 2023

Stellingenpad Noordwolde - Oldeberkoop


Met vogelgezang wakker worden op 1e pinksterdag.

Vandaag met de auto naar Oldeberkoop en vandaar met de fiets naar Noordwolde voor mijn 10e etappe van het Stellingenpad.


Onderweg voor mijn Stellingenpad-wandeling reed ik met mijn fiets door het plaatsje Oosterstreek. Ik zag daar de route van de 11-stedentocht op een garagedeur en raakte met de bewoner aan de praat. 

Zijn naam was Jan de Jong. "Ik reed 3.5 x de 11 stedentocht op de schaats". Die van 1963 reed hij met een maat onder het mom van "samen uit samen thuis". Zijn maat nam een lange rustpauze om zijn kleding te drogen. Dit werd Jan fataal. Ze verloren hierdoor te veel tijd en mochten de rit niet uitrijden. In 1985, 1986 en 1997 reed Jan de tocht der tochten wel uit. 

Jan heeft ook 35 x de 11-stedentocht met de fiets gereden en 3 x heeft hij deze tocht gewandeld. 

Ook is ook hij een topper in het slijpen van schaatsen. Menig topschaatser wist in het verleden de weg naar hem te vinden.


Het vlechtdorp Noordwolde is blij met mijn komst.


De kerk van Noordwolde is gebouwd in 1640. Jan van den Berg was 70 jaar koster en klokluider. De klok bovenaan zijn grafsteen is dan ook zeer verdiend. In de hal van de kerk hangt een portret van Jan.


't Buurthuus van Noordwolde.


De Rijksrietvlechtschool werd in 1912 in gebruik genomen. Het is een ontwerp van rijksbouwmeester Johannes Antonius Willibrodus Vrijman. In het gebouw zit nu het Nationaal Vlechtmuseum.


De voormalige tramstation van Noordwolde werd gebouwd in 1915. Het lag aan de tramlijn Steenwijk - Oosterwolde. Nu is het een lunchroom Tram Halte Plein.


Korenmolen Windlust is gebouwd in 1859


Ie bin hier bij de Hellingbrogge.


Vetplanten te koop.


Een berm vol groot hoefblad.


Niet iedereen is welkom in deze buurt 😎


Na 2 km ging de wandeling het bos in.


Vervolgens kwam de heide in zicht.


Aan deze doodlopende straat werden rond 1920 een 22-tal huizen van rode baksteen en rode daken gebouwd. Deze streek kreeg de naam het Rode Dorp. De arbeiders van toen verdienden 9 gulden per week. De huur was gelet op het inkomen vrij hoog, namelijk 3,5 gulden per week. In 1983 was de gemeente voornemens om het Rode Dorp te slopen. De bewoners kwamen met succes in verzet en de woningen werden gerenoveerd.


Groepsfoto 1986


Sietse had gisteren een nieuwe camouflage buff gekregen.


Er zijn veel kleurige bermen.


Een mooie trike en een oude Volvo 1800 S uit 1965.


Een veenmeertje.


Leuk een boomgaarde met appels?
Nee dus.
Het blijkt een naturistencamping te zijn.


De Bekhofplas.


Een zee van fluitenkruid.


Een bankje als kunst langs het riviertje De Linde.


Kunst in het Koepelbos


Het vijvereilandje in het Koepelbos staat vol rododendrons.


Rotondekunst


De begraafplaats van Oldeberkoop heeft een aantal bijzondere graven, waaronder de grafkelder van Epke Willinge Prins. De man die villa Vredewoud (zie de blog van gisteren) liet bouwen.


Het kanon van Oldeberkoop. De loop uit omstreeks 1670 is gevonden op de Bekhofschans.  Het onderstel is en later bijgemaakt.


Klik hier voor details van de 15.5 km lange wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten