Pagina's

vrijdag 5 mei 2023

Buren


Na de wandeling heb ik een bezoek gebracht aan het Marechausseemuseum in Oranjestad Buren. Op de parkeerplaats aan de rand van het stadje stonden twee volkswagencampertjes. Volkswagen T2 uit 1973 en Volkswagen T1 uit 1967.


Het Marechausseemuseum is gehuisvest in het Oude Weeshuis dat prinses Maria van Oranje in 1613 liet bouwen door bouwmeester Adriaen Frederick Steenhouwer.
 

Het Wapen van de marechaussee in diverse uitvoeringen.


Een diversiteit aan uniformen.


Schilderijen van marechaussees.


De Regentenkamer


Marechaussee te paard.


Ga op de voetstappen staan en leg de eed af !


BMW R 80


Tegenwoordig gaan ze ook op fietspatrouille


Chris is lid van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB).


De tentoonstelling "Marechaussees van Oranje" schenkt aandacht aan de individuele keuzes van marechaussees in de 2e wereldoorlog.


Maar er waren ook marechaussees die sympathiseerden met de Duitsers. Zoals Laurens Op ten Noort. Links zijn uniformjas. Hij was de verbindingsofficier tussen de Duitse autoriteiten en de marechaussee. Dit had hij vooral te danken aan zijn zus Julia die een zéér prominent lid van de NSB was en verkeerde in hoge Duitse kringen. Oud Provo Roel van Duijn schreef over haar het boek "Een zoon voor de Führer".


Het borstbeeld van kolonel Marius Cornelis van Houten naast militair was Van Houten ook oprichter van het Marechausseemuseum.


In de fototentoonstelling "Door het oog van defensie" laten defensiefotografen hun werk zien.


Op het buitenterrein staan voertuigen en een wachthokje.


Op de terugweg naar de auto kwam ik langs de Sint LambertuskerkMaria van Oranje, dochter van Willem van Oranje, ligt begraven in deze kerk. 


In de kerk hangt een wandbord met alle dominees vanaf 1573 tot heden.


Modern glas-in-lood


Het Witte orgel is een rijksmonument uit 1852. Christian Gottlied Friedrich Witte van fa J. Bätz & Co. was de orgelbouwer.


Het 19e-eeuws waaggebouw staat aan de kerk


Op 8 juli 1551 trouwde Prins Willem van Oranje (Vader des Vaderlands) in Buren met Anna van Egmond, Gravin van Buren. Voor de kerk staat een standbeeld van Willem en Anna met hun kinderen Maria en Philips Willem. Het beeld is gemaakt door Lia Krol en Caroline Hörchner.


Het museum Buren & Oranje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten