Pagina's

maandag 27 januari 2020

Herdenking 75 jaar Auschwitz

Vandaag heb ik in kamp Sachsenhausen ten noorden van Berlijn de herdenking "75 jaar bevrijding Auschwitz" bijgewoond. Hieronder een impressie van het voormalige kamp en een gedenkwaardige bijeenkomst.


Bij de ingang staan diverse monumenten.


De hoofdtoegang tot het kamp.


Ik heb eerst een rondje over het terrein gelopen en diverse gebouwen bezocht.


Er werd zonder te waarschuwen met scherp geschoten !


Doodgeslagen / doodgezwegen


Nederlanders die in Sachsenhausen hebben gezeten waren onder meer filosoof, rechtsgeleerde en vrijdenker Leo Polak (1880-1941), tekenaar Ab Nicolaas overleefde het kamp en begon na de oorlog een carrière als clown (1917-1999), militair en olympisch ruiter Pierre Marie Robert Versteegh (1888-1942), hoogleraar architectuur en olympisch schermer Richard Leonard Arnold Schoemaker (1886-1942) technicus en SDAP bestuurslid Johan Hendrik Heijer (1900-1942)


Een zelfportret van de Tsjechische leraar en kunstenaar Josef Dobeš. Hij heeft zichzelf als gevangene geportretteerd. Josef is geboren in 1898 en overleefde het kamp. Hij overleed in 1974.


Wees bloedhonden de baas.


Prof. Dr Ulrike Liedtke, president van de Landtags Brandenburg hield een korte toespraak.


Daarna mocht zij als 1e een krans leggen.


Op de voorste rij staatssecretaris voor wetenschap en cultuur Tobias Dünow, staatssecretaris voor Europese zaken Jobst-Hinrich Ubbelohde, een vertegenwoordiger namens het huis van afgevaardigden en de burgemeester van Berlijn,  Landrat Oberhavel Ludger Weskamp , burgemeester van Oranienburg Alexander Laesicke en bestuurslid van de Centrale raad voor joden in Duitsland Ran Ronen.


Een afgevaardigde van de Joodse gemeente van de Landkreis Oberhavel.


Kranslegging Die Grünen Brandenburg und Berlin.


Het was een indrukwekkende kranslegging.


Ran Ronen staat de pers te woord. Klik hier voor de RBB-uitzending.

2 opmerkingen:

  1. Mijn opa Jan Lemaire Jr. heeft ook in Sachsenhausen gezeten en heeft daar een boek geschreven dat hij nooit heeft uitgeven. Wij (zijn kleinkinderen) hebben dit recentelijk gedaan. Het boek heet Mannen in Zebra van Jan Lemaire Jr.

    BeantwoordenVerwijderen