Pagina's

woensdag 27 februari 2019

Windmolens splijtzwam coalitie ?


Ik heb vanavond de commissievergadering van de gemeente Westerwolde bezocht. Een dergelijke vergadering is niet besluitvormend. De agenda was niet echt vol maar toch werd het een latertje. Op de agenda stond  onder andere de beleidsnotitie "zonneparken en kleine windmolens". Na het vaststellen van de agenda gaf commissie voorzitter Henk van der Goot het woord aan insprekende burgers.


Inspreker Harry Brouwer die met een benzineslurpende 8 cilinder Audi naar de raadsbijeenkomst was gekomen (zijn eigen woorden) heeft niet zoveel met milieu, maar is realist en weet dat wij niet aan elektrisch rijden ontkomen. Daarom hield hij een pleidooi voor 20 grote windmolens ipv 300 ha zonneparken of 8000 kleine windmolens met een ashoogte van 15 meter. Dan moet men zich ook nog realiseren dat die 15 meter ashoogte met al onze bossen niet erg effectief is. Aldus Brouwer.
Brouwer was vroeger wethouder voor Plaatselijk Belang Bellingwedde.


Na het spreekrecht voor burgers werden zaken als de Bouwverordening en de woonvisie Westerwolde besproken. Pieter Dinkla (VVD) kwam na een kort overleg met partijgenoot Richard ter Veen met het voorstel om Welstandscommissie afschaffen.


Fractievoorzitter Eize Hoomoedt van GroenLinks kwam met het voorstel voor een Gemeentelijke Monumentenlijst. Vervolgens werd de beleidsnotitie "zonneparken en kleine windmolens" behandeld. De notitie ging dus niet over grote windmolens. De verschillende partijen hadden vooral de nodige vragen.


De fractie van Gemeente Belangen liet de commissievergadering vrijwel zonder bijdrage over zich heenkomen.


De enige bijdrage van Gemeente Belangen kwam van landbouwer Ronald Koskamp. Hij hield een pleidooi voor grote windmolens. Legt hij daarmee een bom onder het college met de PvdA ?


Bij de beantwoording over de vragen met betrekking tot het zonnepark liet wethouder Harrie Brunen zich bijstaan door twee ambtenaren. Ik hou er niet van om mensen af te vallen. Maar ik mag vast wel vertellen dat ik met kromme tenen zat. Dit viel zelfs fractievoorzitter Stienus Melis op. Hij keek steeds naar mijn voeten. Of keek hij naar mijn mooie blauwe Pepe Milan schoenen ?


Tenslotte werd het uitvoeringsplan Omgevingswet behandeld. Hierbij merkt je vooral onkunde bij de raad m.b.t. deze grote landelijke operatie. Dat is ook niet vreemd als ze 26 wetten 120 AMVB's en 120 MinisteriĆ«le regelingen gaat terugbrengen naar 1 wet  10 AMVB's en 4 MinisteriĆ«le regelingen. We gaan van 5000 naar 350 wetsartikelen. Er wordt veel meer overgelaten aan provincies en gemeenten. De wet gaat vanaf 2021 in werking. Wethouder Bart Huizing wist het stuk goed te verdedigen. Ik vraag mij alleen nog even af of de karaf met water halfvol is of half leef.

De besluitvormende vergadering is de Gemeenteraadsvergadering van 20 maart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten