Pagina's
▼
maandag 31 december 2018
zondag 30 december 2018
Rondje Sellingen
Vandaag met behulp van de Garmin een nieuwe Historische- en natuurwandeling uitgezet. In maart kunt u meelopen en onderweg genieten van een heerlijke lunch in het Hof van Sellingen.
zaterdag 29 december 2018
Oudejaarsloop Blijham 2018
Ik ben er klaar voor. Op naar Blijham voor de Oudejaarloop. Zelf eerst 5 km rennen en daarna foto's maken. Welke 60 plus fotograaf doet mij dat na ๐
De eerste atleten, waaronder Willem Meffert, waren al aan het inlopen.
De microfonisten Wiebe Klijnstra (RTV Noord) en Harm Noor (KNAU) zijn er helemaal klaar voor. Maar wegens een overweldigend aantal van 860 deelnemers werd de start 15 minuten uitgesteld.
Marjan Oostinga en Serena Everts.
De nieuwe burgemeester van Westerwolde Jaap Velema mag de menigte wegschieten.
De start van de halve marathon.
Toen ik zelf weer binnen was kon ik foto's maken van de halve marathon.
De overwinning op de halve marathon ging naar Jan Stuursma in 1.14.19
Tessa Frenay was met 1.16.27 de snelste dame en 2e overall. Daarmee zette Tessa het parcoursrecord op haar naam. Wat een topper.
Wim Opten werd 1e in de categorie M50 in 1.17.35
Jan Venhuizen werd 2e in deze categorie in 1.19.43.
Heiko Nijland werd 2e bij de mannen M40 in 1.22.42
Gerard Vos (1.23.20) en Hinke Schokker (1.23.19)
Lotte de Hosson (1.24.47)
Menno Fritsma (1.28.48)
Henk Olijve (1.30.00)
Triatlete Grietje Hoogerkamp is ook al jaren van de partij.
Sandra Koning en Sandie van der Veen
Op de 10 km was Amaru Wijman de snelste. Zijn eindtijd was 35.22
De snelste op de 5 km was Rob van de Graaf. Zijn tijd was 18.37
Ria Wind-Hilverts
Sil Drewes-Boiten liep vandaag met haar loopvriendinnen de 14 km ter voorbereiding op de halve marathon van Egmond.
Oud RTV-Noord verslaggever Klaas-Jan Bos was ook van de partij.
Er deed zelfs een wild loper mee. Peter Stokje.
Naast een mooie loop heb ik ook noch een paar opbouwende kritiekpuntjes. In deze tijd van het lopen met een chip moeten de uitslagen (eerder) online komen en het bedrag voor een parcoursrecord moet gelijk getrokken worden voor mannen en vrouwen.
Klik hier voor de uitslagen.
zondag 23 december 2018
Op zuik noar Haarm
Ik doe onderzoek naar het leven en het werk van Harm Kraai. Hij werd geboren op 24 januari 1866 te Jipsinghuizen en overleed op 9 december 1928 te Winschoten.
Het eerste bijzondere graf dat ik tegen kwam was van huisarts dr. Mattheus Johannes van Olm. Deze tijdgenoot van Harm Kraai werd geboren te Veendam op 13 augustus 1863 en overleed op 13 februari 1929 te Winschoten. Rondom het esculaapteken staat onderstaande tekst:
De kaars, die, in het huis ontstoken,
haar zachte licht rondom verspreidt
verteert zichzelf bij 't milde geven;
zรณรณ, dienend, gaf ook hij zijn rijke leven
gezin en kranken liefd'rijk toegewijd.
De ijsbaan van Heiligerlee
Klik hier voor details van de 10 km lange wandeling.
Harm was onderwijzer, verslaggever en secretaris van het Waterschap Westerwolde. Honderd jaar geleden was het noemen van de voornaam in alle stukken ongebruikelijk, maar Kraai werd in alle stukken bij zijn voor en achternaam genoemd. Als hij zich voorstelde was het steevast "Haarm".
Hij ligt begraven op de "Oude begraafplaats" aan de Hofstraat in Winschoten. Deze begraafplaats bevat 4273 namen. Dus werd het wel even zoeken naar zijn graf. Als zijn graf nu maar niet onleesbaar was geworden zoals veel graven uit die tijd.
Het eerste bijzondere graf dat ik tegen kwam was van huisarts dr. Mattheus Johannes van Olm. Deze tijdgenoot van Harm Kraai werd geboren te Veendam op 13 augustus 1863 en overleed op 13 februari 1929 te Winschoten. Rondom het esculaapteken staat onderstaande tekst:
De kaars, die, in het huis ontstoken,
haar zachte licht rondom verspreidt
verteert zichzelf bij 't milde geven;
zรณรณ, dienend, gaf ook hij zijn rijke leven
gezin en kranken liefd'rijk toegewijd.
Deze graven zijn een stuk ouder. Klaas Egberts van der Veen leefde van 1785-1864 en zijn vrouw Trijntje Klaasens van 1769-1844. Tussen de beide geboren "Nij Pekelders" zat - voor die tijd - een opmerkelijk leeftijdsverschil van 16 jaar. Zij trouwden op 10 december 1812 te Winschoten. Het was haar 2e huwelijk. Trijntje was weduwe van Eltjo Unikes.
Na een klein uurtje zoeken vond ik "Haarm" en zijn vrouw Tjaaktje Buiskool met wie hij op 4 mei 1895 te Beerta was getrouwd.
De reden dat ik onderzoek doe naar Harm Kraai is het feit dat hij - een geboren Westerwolder - schreef in zijn moedertaal. Het Westerwolds. Hij publiceerde onder meer in het Maandblad Groningen. In de Winschoter schreef hij onder de schuilnaam Lute.
Ik heb 31 jaar geleden het boek "Roege Wilt en andere Westerwoldse volksverhoalen" gemaakt. Daarin heb ik twee van zijn verhalen - Kouheeren en Allerhilgenmaart- opgenomen. Inmiddels heb ik er een aantal bij verzameld, waaronder bovenstaand verhaal "De Spinbaarg". Het wonderlijke was dat hij deze verhalen niet publiceerde met Harm Kraai maar met "W" van Winschoten en zijn initialen H.K. Na al dat slenteren over de begraafplaats was het tijd voor een stevige wandeling.
Amper van de begraafplaats af kom ik bij de Mr. H.J. Engelkensstraat. Deze straat hebben de Winschoters naar hun burgemeester (1838-1854) genoemd. Maar bij mij staat Mr. Herman Johan (1797-1884) bekend als inwoner van Wessinghuizen, gemeente Vlagtwedde. Hij woonde daar aan de oostzijde van nu de Engelkensbrug. Een ander deeltje van Wessinghuizen lag toen in de gemeente Wedde en het grootste gedeelte in de gemeente Onstwedde.
Kindertekeningen zijn de basis van de Socialsofa's.
De 16,5 meter hoge Luchtwachttoren 7T1 op de grens van Winschoten en Napels-West.
De pekelwinning in Tranendal.
Wandelend door het Oldambt komt alweer Westerwolde om de hoek kijken. De Staatse troepen kwamen van Westerwolde (Burcht in Wedde) om de Slag bij Heiligerlee te leveren. Hierbij verloren de graven Arenberg en Adolf van Nassau het leven. In 1934 vertrok NSB-leider Anton Mussert, samen met NSB groepsleider dominee Willem Bronneger Onnekes vanaf dezelfde Burcht naar Heiligerlee om daar een krans te leggen bij het monument. Een walgelijke vertoning.
Natuurgebied De Hoogte bij Heiligerlee ligt op oude stuwwallen. Met gevaar voor eigen leven ging ik over dit spekgladde kunstwerk.
Begin 13e eeuw werd in deze omgeving het vrouwenklooster Mons Sinaii gesticht. De nonnen behoorden tot de Premonstratenzer orde en werden "witte vrouwen" genoemd.
"Prehistorische" wagen
De ijsbaan van Heiligerlee
Baggerwerkzaamheden in het Winschoterdiep met de Damen CSD 350
De 19e eeuwse achthoekige tuinkoepel van Burcht de Oude Werf is aangewezen als Rijksmonument.
De ontwerper van camouflagekleding is vast langs deze plataan gelopen.
De brandweerkazerne van Winschoten.
In Winschoten staan 3 molens. Ik kwam tijdens mijn wandeling langs Molen Berg. Deze koren- en pelmolen is gebouwd in 1854.
Na 10 km was ik weer bij de begraafplaats van "Haarm".
Wat ik met de gegevens van Harm Kraai doe ?
Misschien maak ik wel een bundeltje over Harm en zijn werk. De titel heb ik al ๐
Klik hier voor details van de 10 km lange wandeling.