Pagina's

zaterdag 28 oktober 2017

Valeria


"Jodeltalent" Udo Lindenberg wilde in 1983 met een speciale trein naar Pankow om met "Oberindianer" Erich Honecker - onder het genot van een fles cognac - te regelen dat hij in Oost Berlijn kon spelen met zijn band. Ik ging vandaag niet met "Der Sonderzug nach Pankow" maar met de U2.


Triest om zo te moeten leven ! 
In de Majakowskiring in Pankow hadden de DDR bobo's een beter leven.


Het H. Waisenhaus in Pankow werd 1912-1913 gebouwd door architect Alexander Beer. Het was een gebouw voor de Joodse gemeente in Pankow met onder meer een internaat voor 6-14 jarige scholieren. Tegenwoordig zit in het gebouw een bibliotheek. 


Veel van de Joodse gemeenschap in Berlijn zijn omgekomen. Van bijna 8000 is er een Stolpersteine te vinden in Berlijn. Onder meer van Meta Winter, Minna Ring en Ismar Ring.


De kerst is in aantocht.


Naast de oude "Dorfkirche" in Pankow staat een gietijzeren monument voor toneelspeler Johann Heinrich Ludwig Schmelka (1977-1837). In tegenstelling wat veel erover hebben geschreven ligt hij dus hier niet begraven. Klik hier voor het juiste verhaal.


Eigenlijk was ik vandaag naar Pankow gegaan voor het Winzerfest. Het was kou en winderig. Er was daardoor nauwelijks publiek. De wijnkoning en de wijnkoningin heb ik niet gezien. De enige kraam met veel klandizie was de kraam met glühwein.  


Vanuit Pankow ben ik naar de Prenzlauer Berg gereisd. Omdat het vandaag Sabbath is was de Joodse begraafplaats gesloten. Dan maar stiekem door het hek een foto gemaakt.


Een handeltje in zadelmutsen brengt wel sfeer op de markt op de Prenzlauer Berg. Van hieruit verder gewandeld naar "Die Hackeschen Höfe".


Dat zijn nog eens pishokjes.


Old CCCP was vanmiddag nog gesloten. Toch maar een keertje op een avond binnenkijken.


De hofjes en steegjes van Die Hackeschen Höfe doen een beetje Frans aan.


In de hofjes is ook veel graffiti te vinden dat in opdracht van de ondernemers is aangebracht.


In het museum "Blindenwerkstatt Otto Weidt" heb ik de wisseltentoonstelling „Verdrängt - Verfolgt - Vergessen - Berliner Juden im Sport vor und nach 1933" bezocht.


Opvallend en indrukwekkend is het verhaal over één van de eerste internationale vrouwelijke sportsters Nelly Neppach. Door het opkomend fascisme werd haar sportcarrière beëindigd en kort daar op haar leven ook. 


Na een wandeling - door de koude wind - van de Prenzlauer Berg naar de Hackescher Markt ging een beker warme Sahlep er wel in.


Speciaal voor mij een privéoptreden van Valeria.


Overal in Berlijn kom je de "Berliner Bär" tegen. Het bureau voor Toerisme en Marketing van Nedersaksen bedacht hierop een parodie. Een olifant uit de Hannover Zoo stond model voor deze rode blikvanger dat is geplaatst voor het "Haus der Landsvertretung von Niedersachen in Berlin.


Sculpturen in de Ministersgarten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten