Pagina's

zaterdag 3 oktober 2015

Dagje natuur

Excursie vrijwilligers Staatsbosbeheer

Vanochtend heb ik een 3 uur durende excursie gegeven door de Hoorndermeden en de Wedderbergen aan vrijwilligers van Staatsbosbeheer Westerwolde.


Het begin- en eindpunt van de excursie was bij de Burcht. Hier heb ik kort een verhaaltje gehouden over de bouw van de Burcht, de Addinga's, Graaf Lodelijk van Nassau, de Haselhoff''s (zij waren de "knechten" van de Drost) en over notaris Koning die voor 6800 gulden de Burcht van de Stad Groningen had gekocht.
Vervolgens hebben we aan de hand van oude foto's gekeken waar Ol Graitje heeft gelopen en waar hotel Benois Aires van Wubbolt de Groot heeft gestaan.


Dat de tram niet ongevaarlijk was bleek uit het Nieuwsblad van het Noorden van 1940.


Na bestudering van de oude loop van de Westerwoldse Aa zijn we over het maaipad de Hoorndermeden ingelopen. Aan de oostelijke oever van de Westerwoldse Aa staan ook borden van Hoorndermeden, maar dit klopt historisch gezien niet. Hoorn is een gehucht aan de westzijde van de Aa en aan de oostzijde is de veldnaam Weddermeden de juiste! Meden, mij, made of het engelse meadow zijn laaggeleden hooi- of graslanden.


We kwamen op het maaipad, waar anders nooit fietsers komen, heel veel fietsers tegen, waaronder Margriet Kuiper-Kaput, Marieke Kruizinga en Mark Vos. Ze namen deel aan de Mulders2wielers ATB tocht.


Het "Hoogholtje" over de Westerwoldse Aa was "snöddeglad". Daar kwamen de ATB'er ook wel achter. Maar het uitzicht was fantastisch.


De Spinnekopmolen van Feunekes werd gebouwd in 1936 voor het zagen van zijn eigen hout dat hij had verkregen door het kappen van zijn bos. Nabij deze molen staat nog een deel van de Nijverheidspoldermolen uit 1880. In deze omgeving werd op 8 juli 1933 een openlucht zwembad geopend. Een grote speeltuin en restaurant Speelman waren in de wijde omtrek bekend.


In het bosje in de Wedderbergen staan de oude eiken nog steeds, maar het stuifzand is verdwenen. Vroeger gingen veel school- en verenigingsreisjes naar deze plek. Natuurlijk met een melkbus vol ranja.


Natuurgebied De Gaast staat als waterbergingsgebied regelmatig onder water. Deze foto is genomen op 7 januari 2012.


Bij de Urnenhoeve gaf ik uitleg over  het in 1943 blootgelegd urnenveld. Het Weddermeer rondom de Urnenhoeve ontstond in de jaren 60 door aanleg van de weg Winschoten - Vlagtwedde.


Via het Kerkepad / Bospad ging de stoet weer richting Wedde. Hierbij kwam natuurlijk het verhaal over het meer van Genève aan bod.


Het laatste informatiepunt was de kerk en het kerkhof van Wedde. Hier kwamen we de figuren van het begin van de wandeling de Addinga's, Haselhoff''s, notaris Koning en Wubbolt de Groot weer tegen.


Bij de Burcht stond Gerlinde Meendering van Ger's Ezelstal al op mij te wachten.


Klik hier voor details van de 7 km lange wandeling.


Herfstkriebels met Natuurmonumenten.


Vandaag organiseerde Gasterij Natuurlijk Smeerling met kunstwerkplaats De Pauw en Natuurmonumenten een dag met workshops, excursies, demonstraties en proeverijen. Na de excursie van vanmorgen heb ik nog even een bezoek gebracht aan Smeerling.


Kinderen maakten onder leiding van boswachter Jeroen Kuipers voederhuisjes / insectenhotels.


De workshop landschapsschilderen


Kinderen ontdekten het labyrint. Een labyrint leidt je naar het centrum, anders dan bij een doolhof. Daar moet je namelijk keuzes maken tussen verschillende paden. Kort gezegd: In een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg !


Drankenspecialist Thijs Dijkstra met in zijn handen de Pommeau de Normandie van Chateau de Breuil. Een flesje appellikeur, gemaakt van Calvados en ingedikte appelsap.


Het resultaat van de workshop vilten


Zelfs voor het snoeien van bomen was een workshop.


Ik kreeg van Marc Rengers zelfs verse watermuntthee aangeboden.


Deze dames maakten met hun westernpaarden Quarter horse (rechts) en Appaloosa (links) een buitenrit bij het Metbroekbos.


Boswachter Jacob de Bruin vertelde over de proefakkers tegenover de gasterij. In een van die akkers zit vezelhennep. Ze laten dit staan om te kijken wat voor gevolgen dit heeft voor de natuur. De kneu wordt ook wel hennepvink genoemd. Mogelijk kan hennep de afname van het aantal kneuen stoppen.


En tenslotte heb ik met Liesbeth Jansen paddenstoelen gezocht en gevonden in het Metbroekbos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten