Pagina's

vrijdag 21 februari 2014

Sonneveld


Vanavond in het Theater Geert Teis de muzikale voorstelling Sonneveld bezocht. Even een avond terug in de tijd met Tony Neef, Jan Elbertse, Thomas Cammaert, Mariska van der Kolck, Cindy Bell en Sandra Jonkman.

Wie was de in Utrecht op 28 juni 1917 geboren Wim Sonneveld ?
Als rode draad loopt deze vraag door de voorstelling.
Als het doek open gaat ligt de 56 jarige Wim (Tony Neef) met een hartaanval in het ziekenhuis. Dan volgt er een flashback.

Wim die moet helpen in de kruidenierszaak van de uiterst strenge vader Gerrit, zijn moeder sterf als Wim nog maar een kleuter is, op 17 jarige leeftijd treedt hij voor het eerst op en ontmoet de homoseksuele theaterrecensent Huub Jansen (Jan Elbertse), ze trekken samen door Frankrijk en gaan later samen in de grachtengordel van Amsterdam wonen. In 1944 begint hij met een eigen cabaret. In het (Leidsepleintheater) ontmoet hij de homoseksuele Friso Wiegersma (Thomas Cammaert). Met Conny Stuart (Mariska van der Kolck) deed hij diverse programma's. Haar 2e huwelijk met Joop Doderer (Swiebertje) liep mede door toedoen van Sonneveld op de klippen. In 1959 koopt Wim in Frankrijk een oude bergerie. Om de show wat meer uitstraling te geven zijn Sonnevelds nichtje Joantine (Sandra Jonkman) en een lifter (model Cindy Bell) in het stuk verwerkt.

Er komen liedjes voorbij als: Aan de Amsterdamse grachten, Catootje, Daar is de orgelman, Josefien, Kroketten, Margootje, Moeder ik wil bij de revue, Nikkelen Nelis, Frater Venantius en Ome Thijs.

De voorstelling besluit met het door Friso geschreven lied Het dorp

Een voorstelling duurt maar twee keer uur uur. Dan moet je keuze maken. Dan laat je de "werkrelatie" met Albert Mol maar schieten en moet ik liederen uit mijn kinderjaren als De kat van Ome Willem, in een rijtuigie en Op de step missen. De in Leek geboren Neef liet nog wel even horen dat hij "t Grunnegs" nog niet is verleerd.

Op 8 maart 1974 werd een 2e hartaanval Wim fataal. Wim en Huub liggen samen op het de RK begraafplaats Buitenveldert. Hij heeft in een tijd geleefd waarin er een taboe rustte op homoseksualiteit. Sonneveld daardoor een bewuste keuze van  producent Albert Verlinde entertainment ?

Klik hier voor de officiƫle trailer en hier voor het meest complete overzicht over Wim Sonneveld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten