Pagina's

zaterdag 11 januari 2014

Leeuwarden

Vandaag heb ik een bezoek gebracht aan het Fries museum in Leeuwarden. Maar voor en na die tijd bezocht ik een aantal plaatsen in Leeuwarden, de stad waar in van 1974-1978 werkte bij de Koninklijke Luchtmacht.


Doordeweeks woonde ik op kamers in perceel Gysbert Japicxstraat 53 te Leeuwarden en in het weekend bij mijn ouders.


Op 8 december 1944 bevrijden de Friese Knokploegen 50 verzetsmensen uit deze gevangenis. Het verhaal "De Overval" werd in 1962 verfilmd. Klik hier voor de film.


Het neoclassicistische Paleis van Justitie is gebouwd in 1851 naar ontwerp van Thomas Adrianus Romein. Zaailand - het plein voor het gebouw - deed vroeger dienst als tippelzone.


In mijn Luchtmachttijd heb ik heel wat uurtjes doorgebracht in de Doelensteeg. Het imperium van Syb Osinga. Net als in VAT69 op de Nieuwstad.


Eetablissement Liuwherne


De Vrouwenpoortsbrug is vanwege algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang aangewezen als rijksmonument.


Piet Paaltjes was het pseudoniem van de in Leeuwarden geboren dichter en predikant François Haverschmidt


Tijdens de moderne architectuurroute kom je langs het Provinciehuis, de Friesland bank, de Achmea toren en Stadsschouwburg De Harmonie.


Friezen zijn trots op hun scheve "Oldehove", maar kunnen niet verkroppen dat de toren van de Walfridus in Bedum schever staat, ja zelfs schever dan die van Pisa.


Pieter Jelles Troelstra was dichter, strijder en staatsman. Hij was een van de oprichters van de SDAP.


Het stadskantoor is 20 jaar geleden behoorlijk gerenoveerd. Jeanne Dekkers architectuur speelde hierbij een belangrijke rol.


Er wandelde een Noorse boskat door de winkelstraat.

In het 18de-eeuwse stadspaleis van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau, voorouder van onze huidige koning is nu het Keramiekmuseum gevestigd.


Burmania


Op 19 oktober 2013 werd het centrum van Leeuwarden getroffen door een grote brand. Hierbij kwam een man om het leven. Door de brand werd werd ook pand Kelders 33, het geboortehuis van Mata Hari getroffen. Geheel links op de foto het beeld van Mata Hari. Om vorm te geven aan verdriet en verwerking is een "groen monument" met bloeiende planten in petflessen aangebracht op de houtwand.


Dit luchtvaartbedrijf heb ik vier jaar mogen dienen.


Vanuit Leeuwarden ben ik langs de Waddenkust en het Lauwersmeergebied weer naar huis gereden. In Hijum staat op een terpje de Sint-Nicolaaskerk uit de 12e eeuw.


De visserijhaven van Lauwersoog.


Luchtwachttoren 701 in Warfhuizen.


In NH-kerk van Dorkwerd staat op een wierde en is gebouwd rond 1648.


Klik hier voor het verhaal over het bezoek aan het Fries museum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten