Pagina's

zondag 29 december 2013

Rondje Jipsinghuizen-Sellingen


Vandaag een wandeling gemaakt vanaf De Waalehof in Jipsinghuizen.


De plaats waar tussen 1924-1939 de werkverschaffing plaatsvond. Ter herinnering aan deze tijd heeft Eddy Roos een beeld gemaakt. Cees Stolk schreef daar de volgende tekst bij:

Duizenden werklozen ontgonnen
de woeste gronden van Oost Groningen.
Arbeiders spraken van een "hel".
Boeren en bazen van een "weldaad".
In Westerwolde begon de schepping opnieuw.
Dit beeld geeft vorm aan de wanhoop van toen
en de hoop op een nieuwe morgen.

 
Siësta voor de Blonde d'Aquitaine-runderen langs de Ruiten Aa

 
Het begrazingsproject Breedwish


In het bos zag ik prachtige mossen en paddenstoelen

 
Sterrenschot in december. De vraag is of dit van een reiger of marterachtige is. Ze kotsen na het eten van kikkers en muizen bepaalde deeltjes uit, net als uilen dat doen door braakballen produceren.

 
Een kudde schapen begraast het gebied Breedwish


Deze lege plek in het bos is het gevolg van een botsing op 24 april 2002 tussen een Belgische F-16 en een ultralightvliegtuigje (ULV). De F-16 kwam terecht op deze plaats. Er vielen twee doden. zie ANP-bericht.


Na zes kilometer heb ik al heel wat afwisseling in het landschap gezien. Bos, heidevelden, vennen en de meanderende Ruiten Aa.


Halverwege de wandeling had ik dorst en trek. Het terras van Theeschenkerij De Noordmee was leeg maar binnen was geen tafel meer vrij. Dan maar even naar het dorp Sellingen.
 
 
Op de hoek Westerkamp - Beetserweg staat een gedenkplaat ter nagedachtenis aan Lammert Huizing. Lammert bood in de oorlog onderdak aan een Joodse familie en werd opgepakt, afgevoerd naar Neuengamme en overleed daar in 1944.
 
 
In De Heksenketel serveerde Hester mij een reuzenglas thee met aardbeienkwark en kwam de huishond even spelen.
 
 
Ik vond het altijd fijn om bij mijn neefje Freerk te spelen. Dan was het heel spannend om over deze vonder te gaan. De jaren 60 :-)

 
Langs de Ruiten Aa bij de Rijsdammerweg staat een ijzeren schildwacht met deze informatieplaquette op zijn buik.

 
 De opslag van bieten
 

In dit bosje aan de Rijsdammerweg was vroeger een woonwagenkamp gevestigd. Als kind ging ik wel eens naar mijn oom en tante, die iets verderop aan de Rijsdammerweg woonden. Met angst fietsten wij langs het kamp. Waarom eigenlijk vraag ik mij nu af of kwam dat door de verhalen in de krant. Op 23 februari 1970 kwam woonwagenbewoner Petrus Johannes Wolters in het nieuws toen hij met twee medebewoners in de hal van het gemeentehuis voor de voeten van burgemeester Gauke Loopstra een ton vol menselijke uitwerpselen leegstortte als protest tegen de slechte voorzieningen op het kamp.

 
B&B De Wenteling stond vroeger bekend als café Frans van der Wal. Vooral de feestzaal was in de wijde omtrek bekend om zijn feesten en partijen.
 
 
Hier vond op 26 september 1665 de "Slag bij Jipsinghuizen" plaats.
 

Na 11,3 kilometer was ik weer terug bij Waalehof.


Net voor het licht uitging zat ik weer in de auto op weg naar huis.

 
Klik hier voor details van de lange wandeling
 
Andere wandelingen die ik in aansluiting op dit gebied heb gelopen staan in de blog onder de naam "Theater van de natuurtocht" en Rondje Ter Borg.

1 opmerking: