Pagina's

zondag 13 januari 2013

Rondje Wedderveer


Rond het vriespunt met een heel dun laagje sneeuw en wilgenkatjes aan de boom heb ik vandaag een rondje Wedderveer gelopen.


De toren van het kerkje van Wedde is gebouwd in 1860 door aannemer T.B. Raatjes toen W. de Vries predikant was en J.G Snelter, H.J. van Hateren en A.J. Nieks kerkvoogden. De oorspronkelijke kerk stamt uit 1150.


Rondom de kerk staan oude grafzerken. Waaronder die van borggraaf Derck Haselhoff en zijn tweede vrouw Machdalena Saxenhuisen.

 
Voor het Soldatenpad vervolg ik mijn weg linksaf over het natuurgebied "de Hoorndermeden". Het Staatsbosbeheer heeft het gebied tussen de Swienekoge en de Westerwoldse Aa ten onrechte deze naam gegeven. De westelijke oever van de Westerwoldse Aa is Hoorndermeden en de oostelijke oever Weddermeden.

 
Deze loopbrug over de Westerwoldse Aa verbindt de Hoorndermeden met de Weddermeden

 
Aan Hoofdweg staat een rijksmonument uit 1936. Het is een villaboerderij in kubistisch-expresionistische stijl.

 
In 1937 bouwde Eiko Jan Feunekes in Wedderveer een kleine spinnenkopmolen naar het ontwerp van architect Luitje Wiertsema.
Deze molen is aangewezen als rijksmonument. Het is de enig bewaarde spinnenkopmolen in de provincie.


De haven van Wedderveer lag dicht met 1 cm dik ijs.

 
Het Villapark Weddermeer lag er vredig bij.


Bistro De Urnenhoeve dankt zijn naam aan het feit dat in 1942 achter de boerderij 146 urnen werden opgegraven uit het bronzen tijdperk.

 
Het 12 ha grote Weddermeer is een oude zandafgraving.

 
In een bosperceel ten zuiden van het Weddermeer is een paintballterrein ingericht. 
 
 
Via het Soldatenpad (Bospad) liep ik terug naar Wedde. Aan dit pad ligt de Jodenkolk. Volgens een oud dorpsverhaal is een joodse inwoner van Wedde met paard en koets in deze kolk gereden en verdronken.
Later werd de kolk "Meer van Genève" genoemd. Zeeman Wubbe de Groot, een geboren Weddenaar, bouwde in de 19e eeuw in Wedde een luxe hotel. Als wereldreiziger gaf hij het hotel de naam Buenos Aires. Hij liet voor zijn gasten een ansichtkaart maken van de kolk en zette op deze kaart de tekst "Meer van Genève". Het hotel - wat in de omgeving van het huidige gemeentehuis heeft gestaan - werd in 1976 door brand verwoest. 

 
Weer terug in Wedde word ik begroet door een "gedicht" van meester Simmerling.
 
 
Klik hier voor de 6-km lange route

Geen opmerkingen:

Een reactie posten