Pagina's

woensdag 29 november 2023

Rondje Steinbild 5


Ik heb vandaag met twee wandelmaatjes Esther en Jolanda het Rondje Steinbild gewandeld. Ik heb een aantal aanvullende foto's op mijn vorige blogs gemaakt. Het water in het Dortmund Ems-Kanaal en de Ems stond zeer hoog. De stroming was enorm.


In de Binnenlandse Duinen liepen Schotse Hooglanders, waaronder een wit exemplaar.


We hebben het schutten van vrachtschip Gisela Schepers uit Papenburg bewonderd.


Prachtige gouden zwammen.


De St. Nikolaus Kirche in Sustrum vind ik - met mijn lievelingskleur blauw - een van de mooiste kerken van Emsland.


Een bezoek aan de Lourdes Grotte mag je natuurlijk niet overslaan.


Een gezichtje op een bijenkorf.


Er lagen nog diverse boten in de haven van Marinapark Emstal.


In Duitsland strooien ze veel minder dan in Nederland. Het was op sommige plaatsen - bijvoorbeeld op bruggen - erg glad.


Na 12.3 km waren we weer terug bij het beginpunt, de St. Georg-Kirche in Steinbild.

 

Klik hier voor details van de ruim 12.3 km lange wandeling.

Klik hier voor Rondje Steinbild 1, hier voor Rondje Steinbild 2, hier voor Steinbild 3 en hier voor Steinbild 4.

dinsdag 28 november 2023

Rondje Appingedam 2

Na 4 weken heb ik wederom het rondje Appingedam gelopen. Vandaag begon ik mijn tocht bij het Annalies Usmany-Dallingabankje. Annalies is al 17 jaar wethouder. Eerst van Appingedam. Nu van Eemsdelta. Annalies kreeg van de gemeente Appingedam het bankje in 2020 cadeau. Ik heb vroeger in de Regioraad veel met haar vergaderd.

In Museum Stad Appingedam heb ik de cartoons die Wiep Zanstra voor de Damstercourant heeft gemaakt nog even bekeken.

In het museum kwam ik ook een Snorrekop tegen. Dit kopje is voorzien van een bruggetje, dat belet dat de snor er in hangt.


Het graf van de 20-jarige oorlogsslachtoffer dienstplichtig Huzaar Harm Kuper.


Ik dacht een Belgisch nestkastje. Maar een deskundige wist mij te vertellen dat het ging om een geocache.


In de voormalige gemeente Delfzijl hebben de belangrijkste toegangswegen naar de dorpen een dorpsmarkering. Het kunstproject is een kromgebogen mast met daarop een levensechte meeuw met wijd uitgeslagen vleugels.


In Krewerd heb ik de Mariakerk nog even bezocht. Bij de ingang kan je een informatiebord pakken met informatie over de kerk.


In de kerk hangt een kunstwerk van Cornelis Reisma.


Ik heb - via een zeer smalle wenteltrap en een ladder - de toren tot beklommen en de "nieuwe klok" uit 1949 bekeken. De oude was door de Duitsers gevorderd en omgesmolten.


Op het kerkhof trof ik een granieten sokkel met een bronzen plaquette aan. Hier is het as uitgestrooid van Dien Sevenster-Meuter. Haar vader - ds. Herman Johan Meuter - was de laatste predikant van het kerkje. 


Dien schreef het boekje "Krewerd 1279 - 1979".


In Krewerd kom ik op straat een pony - zonder begeleiding - tegen. Het dier kijkt mij aan en loopt daarna rustig een boerenerf op.


Begin dit jaar heeft een grote brand het poortgebouw van begraafplaats Rusthof verwoest.


Op de begraafplaats kwam ik een bijzonder graf tegen met een stoel er op. Op de stoel stond de tekst "Ga even zitten en vertel es". Dus heb ik dat maar even gedaan. Het graf is van Theodora Cornelia Bervoets (1923-2007). Lerares Cornelia trouwde op 25 oktober 1946 in Appingedam met kandidaat notaris Henderikus Jansen.


De Sint Nicolaaskerk uit 1900.


Ik denk dat dit een Balinees is.


In 1927 werd in Appingedam de gereformeerde kerk in gebruik genomen. De kerk in Amsterdamse Schoolstijl is ontworpen door architect Egbert Reitsma. Egbert was ook lid van kunstkring De Ploeg. Voor de kerk staat een infozuil met daarop een portret van Egbert Reitsma, gemaakt door George Martens.

Klik hier voor Rondje Appingedam 1.

maandag 27 november 2023

Paleis Het Loo 2

Op 23 oktober 2023 heb ik paleis Het Loo in Apeldoorn bezocht. Vandaag bracht ik een vervolgbezoek. Hieronder een fotoverslag.





















Klik hier voor het fotoverslag van Paleis Het Loo 1.

vrijdag 24 november 2023

Veenkoloniaal museum 2

Op 29 augustus 2023 heb ik een bezoek gebracht aan het Veenkoloniaal museum. Toen was de wisseltentoonstelling "Geknipt voor het leven". 

Vandaag heb ik het museum wederom bezocht. Nu met de wisseltentoonstelling "Groningen zeilt - schilderijen, tekeningen en kapiteins".


Een keur van de schilderijen deel 1.


Een keur van de schilderijen deel 2.

Veel werken waren niet in topconditie.

Ook waren diverse werken voorzien van een glasplaat. Dat werkt als een spiegel en is dus niet geschikt om te fotograferen. Als voorbeeld dit schilderij van de Maria Sinnige van de Italiaanse kunstenaar L. Roberto. 


De kapiteins Jan Jans Brester, Derk Derk Flik, Albert Geerts van der Laan, Christiaan Beumée, Abraham Cornelis Hazewinkel, Jacob Hiddes Mulder, Simon Berends Kuiper en scheepsportrettist Reuben Chappell.


Maar er waren ook andere aan scheepvaart gerelateerde zaken. Bijvoorbeeld een leerboek over stuurmanskunst en het Scheepstrommeltje van kapitein Reinder Hindriks Duit van De Jonge Hendrik. In het trommeltje werden de diploma's bewaard.


Veel zeelieden bleven op zee of werden vermist. Voor Berend Oldenburger leverde dit inspiratie op voor het schilderij "Rouw".


In de vuurtoren staan porseleinen beeldjes uit Staffordshire. Deze beeldjes staan ook bekend als "hoerenhondjes".


In het ruim van bolschip Ebenhaëzer liggen meelzakken met het Scholten-logo.


In de kinderhoek van het museum trof ik een aantal foto's aan. Links dames en heren op de brug in het Kloosterbos van Ter Apel. In het midden de boerenfamilie Sterenborg uit Onstwedde en rechts een aantal Onstwedders met op de achtergrond de Juffertoren.


Op de zolderverdieping heb ik de geschiedenis van de Avebe en de aardappelzetmeelindustrie bekeken. Op het schilderij staat het 1e hoofdkantoor van de Avebe. Het was gevestigd aan Beneden Oosterdiep 27 te Veendam. Ook de verpakking van oude producten en foto's van een moderne Avebe zijn er te zien.


Een maquette van de fabriek Musselkanaal en Omstreken, aardappelpootmachine met Cramer corrector, wipkar, trekker-rijsimulator, viscositeitsmeter, mobiele pomp en een droogwalsje.


De eerste fabriek van Scholten vastgelegd door Willem van der Worp, N.V. Scholten's Chemische Fabrieken in Foxhol van Ploegkunstenaar Ben Walrecht en Eureka, de eerste fabriek van W.A. Scholten te Foxhol van een onbekende schilder.


Veendammer Geert Hendrik Streurman was één van de mannen van het eerste uur van Kunstkring De Ploeg en was ook jarenlang voorzitter van het Veenkoloniaal museum. In het museum zijn een aantal van zijn schilderijen en tekeningen te zien. Streurman was een leerling van Otto Eerelman.


Verder kan je in het museum het thema prehistorie bekijken.


Op de afdeling Vervening kom je zelfs een veenlijk tegen.


Een maquette van de "Stroo Carton Fabriek Veenkoloniën".


In de bioscoop heb ik een film over de aardappelmeelfabriek in Westerwolde gezien.
 

Eén van de bekendste producten uit deze streek was de Brinta. Wie is er niet groot mee geworden ?


Sikko is een zeldzame Veenkoloniale boerenmuis.


In café Snijder hangt een foto aan de muur van "Dogs Playing Poker".


De kiep van de kiepkerel.

Vanaf komend weekend begint ook de wisseltentoonstelling "2 Spraak - Afrika ontdekken in textiel". Deze tentoonstelling is tot 20 mei 2024.

Klik hier voor Veenkoloniaal museum 1.